perjantai 2. syyskuuta 2011

10.017 x Kiitos!

Eilen uutisoitiin, että toissapäivänä ovensa sulkeneen Mäntän kuvataideviikkojen kokonaiskävijämäärä oli 10.017 ihmistä. Näin tehtiin Mäntän kaikkien aikojen yleisöennätys. Edellinen oli vuodelta 2003, jolloin kuvanveistäjä Kimmo Schroderus (s. 1970)  kokosi Pekiloon komean kuvanveistonäyttelyn. Tuolloin kävijöitä oli 9.300 ja rapiat.
Kun olin saanut varsinaiset kuraattorin tehtävät hoidettua, aloin vähän vitsaillakin henkilökunnan kanssa, että enää jännittää ja hermostuttaa vain yksi asia: saadaanko 10.000 täyteen? Tiukalle veti, mutta tavoite saavutettiin. Urheilukielellä: Nöyräksi vetää. Ja kiitolliseksi. Ja tietysti erityiskiitos tälle ihanalle naiselle, joka kirkasti päiväni:

Mäntän kuvataideviikkojen kesän 2011 kymmenestuhannes kävijä Raili Idänheimo asianmukaisesti kukitettuna. Kuva: Tiina Nyrhinen. Taustalla muuten toiminnanjohtaja Tiina Nyrhisen loistava idea: ilmoitustaulu, johon katsojat saattoivat jättää viestejään isilleen ja äideilleen. Ja niitähän kirjoitetiin.

Tässä vielä kuvataideviikkojen virallinen tiedote:

Mäntän kuvataideviikot ylsi yleisöennätykseen

Kuudennettoista Mäntän kuvataideviikot sulki ovensa elokuun viimeisenä päivänä. Tämän kesän yleisömäärä nousi yli kymmenen tuhannen (10 017), mikä on tapahtuman koko historian ennätys.
Kuraattori Otso Kantokorpi toivoi näyttelyä kootessaan, että hän saisi aikaan kokonaisuuden, joka puhuttelisi ja jäisi mieleen. Näyttelyn teema Kunnioita isääsi ja äitiäsi nostikin tunteet pintaan. Se ei jättänyt ketään ulkopuoliseksi, vaan katsojat kävivät teosten äärellä läpi omia kokemuksiaan ja suhteitaan vanhempiinsa.
– Tässä näyttelyssä oli havaittavissa tietynlainen kokonaisvaltaisuus niin teosten sisällöissä kuin yleisön ikärakenteessa. Kaikenlaiset tunteet ja ihmiset kohtasivat Pekilossa, ja pois lähtevien kasvoilla näki lempeitä hymyjä ja kyyneleitä, tyytyväinen toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen kertoo.
Näyttelyyn toivat oman lisänsä Kantokorven kutsumat kahdeksan tallinnalaista taiteilijaa, ja yleisössäkin oli paljon ulkomaalaisia kävijöitä. Kuvataideviikkojen runsas oheisohjelmisto kiinnosti myös ihmisiä, ja esim. kuraattorikierroksilla oli runsaasti yleisöä kuuntelemassa kuraattorin esityksiä.
Pienen hengähdystauon jälkeen alkaa ensi vuoden näyttelyn valmistelu, ja uusi kuraattori julkistetaan syksyn aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti