tiistai 29. marraskuuta 2011

Julkaistua 234: Kuvan ja äänen huumaa

Eilisessä Kaupalehdessä ilmestyi lyhykäinen juttuni Pink Twinsin näyttelystä Galleria Suptorissa:

Kuvan ja äänen huumaa

Pink Twins tekee sekä sisällöllisesti että teknisesti erityisen vahvaa mediataidetta

Helsinkiläinen veljespari Juha ja Vesa Vehviläinen on jo vuodesta 1997 asti toiminut video- ja mediataidetta sekä elektronista musiikkia tuottavana duona nimellä Pink Twins.
Pink Twins kuuluu kansainvälisesti tunnetuimpien suomalaistaiteilijoiden joukkoon. Duo ovat esiintynyt erilaisissa tapahtumissa ja festivaaleilla – useimmiten live-esityksillä, joissa heidän kuva- ja äänimaailmansa tarjoaa huumaavan ja hypnoottisen kokonaisuuden. 


Mutta toimii heidän taiteensa gallerioissakin. Edellisen kerran he esiintyivät Helsingissä gallerianäyttelyssä kolmisen vuotta sitten, ja nyt on taas tilaisuus nähdä kaksikon uusia suuntia.
Tuoreimmassa näyttelyssä on esillä kaksi videoteosta, ja yksi neljästä looppaavasta vinyylisoittimesta koostettu monikanavainen ääniteos, jossa musiikista vastaa nykymusiikkia esittävä yhtye Defunensemble.


Pink Twinsin kuvamaailma koostuu tietokonepohjaisesta mutta orgaaniselta vaikuttavaa tapahtumavirrasta, joka toisinaan saa ikään kuin maalaustaiteen muodon. Teos alkaa kehiä itseään auki, kasvaa ja muuntuu koetellen samalla katsojan havaintokyvyn rajoja. Samalla se ikään kun kiusaa katsojan odotusarvoja ja halua ennustaa kuvavirran tapahtumia.
Erilaisilla fraktaalikuvioilla ja muilla ohjelmoinnilla tavoitettavilla keinoillahan on taidetta tehty pitkään, ja paljon sellaista on jo tyystin unohdettukin. Pink Twinsin monumentaalinen ääni- ja kuvamaailma on kuitenkin kypsynyt sellaiseksi, että teosten oma sisäinen voima ottaa katsojan otteeseensa – ilman että tarvitsisi vain ihmetellä hienoa teknistä osaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti