maanantai 8. elokuuta 2011

Julkaistua 186: Poliisit pysäköivät säännöllisesti jalkakakäytävälle

Tämä nyt ei liity juurikaan taiteeseen, paitsi tietenkin siinä mielessä, että taiteen pitäisi liittyä moninaisin tavoin elämään ja sen sääntöjärjestelmiin, joihin tämä taas vahvasti liittyy. Eikä tämä ole otsikon mukaisesti edes julkaistu teksti, koska Helsingin Sanomat ei tätä – elämäni toista sanomalehteen kirjoittamaani yleisönosastokirjoitusta – syystä tai toisesta julkaissut. Tällaisen kuitenkin kirjoitin 30.7.:

Poliisit pysäköivät säännöllisesti jalkakäytävälle

Helsingin Sanomissa kerrottiin 19.7. siitä, kuinka poliisit pysäköivät laittomasti Helsingin Punavuoressa ravintola Neronen lähistöllä. Alueella asuvana kansalaisena seurasin kiinnostuneena asiasta virinnyttä keskustelua netissä. Suurin osa mielipiteistä tuntui pitävän asiasta noussutta kohua tyypillisenä suomalaisena kateutena ja turhana marinana.
Itse näen poliisien pysäköintiä kyseisellä alueella miltei päivittäin, ja voin säännöllisenä – itse asiassa monivuotisena – silminnäkijänä valottaa asiaa hieman tarkemmin. Toisin kuin eteläisen poliisipiirin ylikonstaapeli Kari Jokinen antoi haastateltuna ymmärtää, ei kyse ole siitä, että "pojat vain hakevat pizzojansa". Kyse ei ole myöskään siitä, että pojat vain pysäköisivät autonsa pysäköintikieltoalueelle. Todellisuudessa pojat pysäköivät autonsa miltei päivittäin hyvin ylimielisesti suoraan Pursimiehenkadun raitiovaunupysäkin viereen jalkakäytävälle. Näin tapahtuu likipitäen päivittäin – aina kenttäjohtajan autoa myöten. Sellainen päivä, jolloin poliisien auto ei ole jalkakäytävällä, on äärimmäinen poikkeus. Eivätkä he vain hae niitä pizzojansa, vaan auto saattaa seistä parkissa jalkakäytävällä varsin pitkänkin ruokailun ajan – tämä lienee mahdollista, jos hälytystä ei tule. Usein tilanne on myös sellainen, että lähistöllä on samaan aikaan useampikin vapaa laillinen parkkipaikka, mutta ilmeisesti laiskuus ja esimiestenkin antama moraalinen lisenssi tuottavat lisää tällaista asennetta. Pieni lisävaiva pysäköinnissä tuottaisi alueen asukkaille paljon paremman mielen ja poliisille myönteisemmän ilmapiirin.

***

Laitoin myös mukaan pari tuoretta valokuvaa havainnollistamaan normaalia tilannetta:

25.7. risteyksen ympärillä oli seitsemän vapaata parkkipaikkaa ja Perämiehenkadun pysäköintikieltoalue oli tyhjänä.

28.7. risteyksen ympärillä oli viisi vapaata parkkipaikkaa ja Perämiehenkadun pysäköintikieltoalue oli tyhjänä.

Ja juuri kun olin jättänyt jutun kuvineen sisään, sain myöhemmin samana päivänä vielä otettua tällaisen aarteen, jossa poliisiautot onnistuivat ylimielisesti tukkimaan koko jalkakäytävän. Nämäkään pojat eivät olleet pizzanhaussa vaan istuivat Neronessa sisällä kaikessa rauhassa ja pitkään syömässä:

 
On siinä hauska kiirehtiä lastenvaunuilla tai rollaattorilla raitiovaunuun! Olisiko tässä nyt pienen kansalaisliikehdinnän paikka?

1 kommentti:

  1. Vilnan pormestari suhtautuu ronskilla kädellä ainakin pyöräteille parkkeerattuihin autoihin tämän BBC:n raportin mukaan http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14380367

    VastaaPoista