sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Julkaistua 205 & Näyttelykuvia 481: Galleria Orton täyttää kymmenen vuotta

Tämä nyt ei ole varsinaisesti julkaistu teksti mutta julkisuuteen saatettu kuitenkin. Kirjoitin nimittäin Galleria Ortonin kymmenvuotisjuhlien lehdistötiedotteen:

Galleria Orton täyttää kymmenen vuotta

Invalidisäätiön Sairaala Ortonin yhteydessä toimiva taidegalleria Galleria Orton täyttää kymmenen vuotta lokakuussa 2011.
Galleria sai alkunsa Sairaala Ortonin juuri eläkkeelle siirtyneen johtavan ylilääkärin, professori Seppo Seitsalon aloitteesta.
Gallerian toimintaa on leimannut alusta asti ammattimainen ote, johon on liittynyt muun muassa jokavuotinen julkaisu, jossa esitellään kauden taiteilijat. Näyttelypolitiikka on ollut sairaalagallerialle varsin poikkeuksellista: mukana on ollut lukuisia tunnustettuja suomalaismestareita mutta myös nuorempia lupauksia. Kaikkineen Ortonilla on esiintynyt jo 102 taiteilijaa.
Kymmenvuotisjuhlia vietetään 3.10. avattavan kuvanveistäjä Matti Peltokankaan näyttelyn avajaisten yhteydessä. Esillä on myös valokuvaaja Harri Nurmisen valokuvia Peltokankaan työskentelystä. Tilaisuudessa paljastetaan Peltokankaan käsialaa oleva pronssinen Seitsalon kokovartalomuotokuva. Tilaisuuden avaa kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.
Gallerian toiminnan kautta sairaalan tilat ovat myös täyttyneet taiteesta. Kuvanveistäjä, akateemikko Kain Tapperin leski Riika Vepsä-Tapper on deponoinut tiloihin Tapperin teoksia viitisenkymmentä – sekä veistoksia että piirustuksia. Lisäksi taiteenkeräilijä Pirkko Pasanen on deponoinut sairaalan tiloihin viitisenkymmentä suomalaisen nykytaiteen kärkeä edustavaa teosta merkittävästä kokoelmastaan.

Tapio Junnon (1940–2006) Häikäistynyt (1993) uudessa pihassaan. Kuva: Sirpa Viljanen.

Gallerian yhteydessä toimii myös veistospuisto, jonne suomalaiset kuvanveistäjät ovat deponoineet toistakymmentä veistosta. Kymmenvuotista taivalta juhlistetaan uusimmalla deponoinnilla: kuvanveistäjä Pirkko Nukari talletti puistoon edesmenneen puolisonsa, kuvanveistäjä Tapio Junnon kaksimetrisen pronssiveistoksen Häikäistynyt (1993).

Lisätietoja:
Sirpa Viljanen
Invalidisäätiö Ortonin yhteyspäällikkö
050-5364235, sirpa.viljanen@orton.fi
(myös kuvapyynnöt sekä Peltokankaan muotokuvasta että Junnon veistoksesta)
Otso Kantokorpi
Galleria Ortonin kuraattori
045-1188508

***

Tänään kävin katsomassa näyttelyn ripustusta. Nopeasti ja tarkasti se taas sujui niin kuin näiden ammattilaisten kanssa aina.


Matti Peltokankaan (s. 1952) installaatio alkaa jo olla seinällä.

Valokuvaaja Harri Nurminen (s. 1956) on tuntenut Peltokankaan jo heidän lapsuutensa Hauholta, ja se näkyy hänen hienoissa tutkielmissaan veistäjästä työnsä ääressä:


Kuvaa Peltokankaan tekemästä Seitsalon muotokuvasta en voi valitettavasti tähän laittaa, koska se paljastetaan vasta huomenna. Palaan siis asiaan avajaisten jälkeen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti