lauantai 13. marraskuuta 2010

Luettua 58: Maan valo ja muisti


Kai Vase (toim.): Maan valo ja muisti. Eino Mäkisen valokuvia. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2008. [Tekstit: Matti Lukkarila, Lauri Tykkyläinen, Johanna Frigård]

Kirjoitin Ilkkaan arvostelun Ateneumin taidemuseon Eino Mäkinen (1908–1987) -näyttelystä. Siksi kaivoin kirjastosta esiin pari vuotta sitten ilmestyneen Mäkisen tuotantoa esittelevän kirjan.
Oikein kelvon kirjan ovat tästä kansatieteen mutta myös valokuvan modernismin mestarista tehneet. Lyhyet johdantotekstit eivät nyt niin ihmeellisiä ole mutta asiallisia kuitenkin, ja ne asettavat Mäkisen hyvin kontekstiinsa. Pääosan julkaisusta saavat ansaitusti kuitenkin Mäkisen kuvat, joita onkin mukana kiitettävän paljon. Sen verran voisin moittetta antaa, että nyt kun kirja on kerran tehty, olisi siihen voinut laittaa myös vaikka bibliografian edes niistä kirjoista, joita Mäkinen kuvitti – niitä on kymmeniä. Vähän tutkimuksellista kunnianhimoa siis lisää. Täytyy nimittäin muistaa, että ei Mäkisestä kovin tiuhaan uusia kirjoja ilmesty.
Ja taittajalle on todettava, että ei leipätekstiä kannata tehdä versaalilla, koska se on yksinkertaisesti paljon vaikeampaa lukea. Tökeröä amatöörimäisyyttä tai turhaa kikkailua, jolla taittaja Jari Koski – ammattilainen kuitenkin – on varmaankin yrittänyt tehdä kunniaa Mäkisen modernismille mutta epäonnistunut pahemman kerran.
No, peruskirja tämä on joka tapauksessa jokaisen suomalaisen valokuvan harrastajan hyllyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti