lauantai 12. kesäkuuta 2010

Luettua 38: Veikko Vionoja


Timo Huusko (toim.): Veikko Vionoja. Tekijämies. Maanhenki 2010. [Tekstit: Kristina Ahmas, Esa Riippa, Leena Ahtola-Moorhouse, Ulla Vihanta, Antti Tuuri, Juha Ilvas, Timo Huusko]

Toisinaan ilmestyy sellaisia taiteilijaa esitteleviä kirjoja, ettei kirjan laatua arvostaessa silläkään ole niin väliä, että pitääkö kohteena olevasta taiteilijasta kovinkaan paljoa. Tämä kirja meni matkalukemisena varsin sujuvasti kuin romaani. Jäyhä pohjalaismaalari Veikko Vionoja (1909–2001) ei ole koskaan ollut lempitaiteilijoitani, mutta juuri tekijämiehenä – niin kuin kirja on osuvasti nimetty – olen häntä aina arvostanut. On sitä paitsi varsin hienoa pitkästä aikaa lukea kunnon perinteinen kirja jostakin taiteilijasta. Tässä on nyt valotettu klassikkomaalarin uraa miltei kaikista mahdollisista näkökulmista. Lähdetutkimusta on tehty perusteellisesti niissä teksteissä, joissa se on tarpeen, ja toisaalta mukana on myös henkilökohtaista otetta, kun Esa Riippa (s. 1947) muistelee vanhempaa kollegaansa. Oli myös erityisen kiinnostava lukea taidehistorioitsija Juha Ilvaksen perusteellista artikkelia Vionojan muotokuvista, jotka eivät niin seksikäs aihe ole – eivätkä aina niin hyvää taidettakaan. Tällaiset irtiotot ravistelevat aina niitä kaikkein kliseisimpiä käsityksiä ja tuovat takavuosien taiteesta esiin rehellisemmän kuvan.
Tämä on ns. peruskirja ja oikein hyvä sellainen.
Sitä paitsi tällaisen kirjan luettuaan on hienoa mennä katsomaan isoa näyttelyä uudestaan ja miettiä asioita tuoreista näkökulmista – itsekin toivottavasti vähän sivistyneenä tai edes joillekin asioille herkistyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti