maanantai 28. kesäkuuta 2010

Näyttelykuvia 144 & Virossa 23: Kummallinen nykytaiteen museo

Merenrannassa olevan Linnahallin vieressä on jo muutaman vuoden ollut outo ja anarkistisen näköinen nykytaiteen museo, Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum (Põhja puiestee 35). Olen aina sen nähtyäni päättänyt pikaisesti mennä selvittämään sen luonnetta, mutta jostain kumman syystä en ole koskaan ehtinyt.


Nyt lauantaina 26.6. vihdoin sitten sinne sain mentyä. Ja varsin villi paikka tuntui olevan, niin kuin olin ajatellutkin. Sattumalta yksi paikan puuhamiehistä, kuvataiteilija ja kuraattori Marco Laimre (s. 1968) oli paikalla remontoimassa huonokuntoisen rakennuksen kattoa, ja hän kertoi paikan historiasta ja sen puolilaillisesta luonteesta:


Ja eiköhän museossa parhaillaan ollut näyttely ollut suomalainen, käsitteellinen museo sekin itsessään: nykyään Berliinissä vaikuttavan Eemil Karilan (s. 1978) Eemil Karila Kunstimuuseum 18.6.–18.7.), jossa oli useita Karilan videoita, joitain julisteita joulupukkimuseossa ja yksi installoitu huone kertomassa Karilan opiskelumenneisyydestä Tallinnassa. Hän on nimittäin valmistunut Tallinnan taideakatemiasta vuonna 2002. 
Karilan poliittissävyiset teokset sekoittavat tehokkaasti henkilökohtaista ja yhteiskunnallista – ja myös taiteessa niin vaikeaa huumoria. Karilan omin sanoin: "In their small ideological factories, artists are the laboratory and lab rats for their visionary research. Therefore, every work in this exhibition is an artist’s self-portrait. Hopefully, it is not narcissism, but pragmatism. In order to understand society, an individual must first understand his or her own role and place in it. Without understanding this, he or she will be the plaything of others until death and even thereafter."
Hieno näyttely ja vaikuttava paikka, jossa käymistä suosittelen kaikille nykytaiteen ystäville. Museo on avoinna ke–su 13–19. Talvisin paikka on ainakin toistaiseksi kiinni, koska rakennus ei ainakaan vielä ole ympärivuotisessa kunnossa. 

Eemil Karila, Tom of Lapland, video, 2010. Katso tästä myös teaser Youtubesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti