sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Luettua 44: Johannes Haapasalon veistoskokoelma


Pirjo Julkunen & Anna-Maria Larikka (toim.): Johannes Haapasalon veistoskokoelma. Mikkelin taidemuseo 1991. [Tekstit: Pirjo Julkunen]

Johannes Haapasalo (1880–1965) oli aikoinaan varsin vaikutusvaltainen kuvanveistäjä, joka toimi pitkään myös Suomen Kuvanveistäjäliiton sihterinä ja sittemmin puheenjohtajana. Mikkeliläissyntyinen veistäjä vaikutti Helsingissä, mutta palasi sitten vanhoilla päivillään Mikkeliin, jonne myös lahjoitti tuotantonsa, muun muassa ison määrän kipsiluonnoksia. Veistäjänä Haapasalo ei ole järin kiinnostava, ja iso osa esimerkiksi hänen julkisesta tuotannostaan koostuu melko tylsistä sankaripatsaista. Helsingissä on kuitenkin yksi varsin sympaatinen Haapasalo, Siltasaaren Paasivuorenpuistikossa sijaitseva Nyrkkeilijät (1930, paljastettu 1932). 
On kuitenin kiinnostava nähdä se kokonaisuus, mikä veistäjän tuotannosta jää, ja silloin vähän huonommatkin luonnokset tulevat uudella tavalla kiinnostaviksi. 
Tämä on asiallinen pieni kirjanen, josta saa oikein hyvän kuvan yhden suomalaisen riviveistäjän elämästä ja tuotannosta. Ja kyllä Mikkelin taidemuseossa kannattaa käydä katsastamassa kokoelman esillä oleva osa; on sielä muutama ihan kelpo klassinen veistoskin. Ja jos oikein innostuu, löytyy Mikkelistä kyliltäkin peräti viisi julkista Haapasalon veistosta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti