sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Näyttelykuvia 345: Luutatestin vakavuudesta

Kaapelilla käydessä kannattaa aina käydä B-rapun toisessa kerroksessa katsomassa, mitä valokuvataiteilija Jukka Male (s. 1954) kulloinkin tarjoaa käytävägalleriassa, jota hän vähän suurellisesti nimittää Jukka Male Museoksi
Eilen siellä käydessäni tarjolla oli Valokuvauksen opiskelijat ry:n kuratoitu (kuraattoreina Timo Kelaranta (s. 1951), Anna-Kaisa Rastenberger ja Virpi Suutari) yhteisnäyttely Looking Forward – Mahtavat näkymät (5.3.–30.4.). Mukana oli monenlaista: dokumentaarisuutta, itsetutkiskelua ja silkkaa visuaalista estetiikkaa. Oikein oli kiinnostavaa nähdä, missä mennään, vaikka ei sieltä mitään erityistä suuntaa erottunutkaan.
Harvoin sitä kriitikko enää mistään hätkähtää, muta Iiu Susiraja (s. 1975) pysäytti ainakin vähän:


Ensin nauratti, kun muistin tv:stä näkemäni lyijykynätestin (jos siis lyijykynä pysyy tissin alla, tarvii liivit). Tässäpä raju luutatesti! No, huumoriahan se ei tietytikään edusta, vaan jotain ikään kuin vakavampaa identiteettitutkielmaa. Voisiko olla, että juuri tämä testivertaus olisi vastaus Marja-Terttu Kivirinnalle, joka edellisessä Taiteessa (1/11) ihmetteli Susirajaan liittyen: "Jään kuitenkin miettimään sitä, miten Susiraja kertoo itse asiassa käsittelevänsä kuvissa omaa 'ulkopuolisuuden tunnettaan'." 
Että kun toiset mittaa lyijykynällä, niin mä mittaan luudalla? Tjaah, en sitten tiedä.
Kolme kuvaajaa joukosta valittiin ehdolle Fotofinlandiaan: Susirajan lisäksi Kimmo Metsäranta (s. 1978) ja Nelli Palomäki (s. 1981):

 Kimmo Metsäranta: Lesson Learned.

Nelli Palomäki: Anni Maria 24-vuotiaana Donnan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti