maanantai 26. huhtikuuta 2010

Luettua 9: Artnews 4/10


Kun olin lukenut Taiteen tuoreimman numeron, iski halu kansainvälistyä, kun siitä on viime aikoina niin kovasti puhuttu. Niinpä menin Akateemiseen kirjakauppaan ja ostin tuoremman Artnewsin. Omituinen suvaitsevaisuuden aalto näköjään jatkaa jylläämistä sisälläni: kaiki jutut olivat tavalla tai toisella kiinnostavia – paitsi ehkä kritiikit, jotka jäivät vähän pieniksi ja näkemyksettömiksi.
Erityisen ilahtunut olin tietenkin siitä, että lehdessä oli iso juttu katutaiteilija Swoonista (?), joka kävi vähän häiritsemässä edellistä Venetsian biennaaliakin. Oli myös vähän pelottava lukea juttua Edgar Degas'n (1834–1917) pronssiveistoksista. Häneltä kun on ikään kuin löydetty "elinaikana tehtyjä kipsejä", joita on nyttemmin valettu pronssiin ja myyty hirvittävillä miljoonasummilla. Ja asiantuntijat eivät uskalla sanoa mitään, koska pelkäävät yhdysvaltalaisia oikeusjuttuja ja jättikorvauksia. Muistin elävästi, kuinka taidekauppias  Erkki Minkkinen, joka tuli kuuluisaksi Salvador Dalí-väärennöksistään, kertoi kerran seurueellemme kapakassa, kuinka oli myynyt aidon Degas´n Bill Gatesille kahdella miljoonalla. En tuolloin uskonut tarinaa lainkaan, mutta ehkä kyse oli juuri yhdestä näistä valuista. 
Lukijan on kuitenkin syytä tietää, että Degas esitti elinaikanaan näyttelyssä vain yhden vahaveistoksen (kuva alla) eikä koskaan valattanut pronssiin yhtäkään veistosta. Eiköhän olisi yksinkertaisempaa pitää kaikkia Degas-pronsseja joutavanpäiväisenä paskana ja unohtaa ne tykkänään? 


Mutta se minun on vielä nationalistiksi tuomitsemisen uhallakin sanottava, että eipä tarvitse Taiteen yhtään hävetä Artnewsin rinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti