sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Taiteen rajat

Olen viime aikoina lueskellut aika paljon taidefilosofiaa ja törmännyt koko ajan taiteen määrittelyn vaikeuteen. Toisinaan näitä asioita tulee miettineeksi kadullakin:


Törmäsin siis Decoart-nimiseen firmaan, joka myy sisutustauluja. Näin he kertovat itsestään: "Decoartin tauluista suurin osa on kankaalle maalattuja moderneja öljyväritöitä. Lisäksi valikoimassamme on sekatekniikka- ja printtitauluja. Myymälässä on esillä satoja tauluja, paljon kokoja ja värejä, enimmäkseen abstraktia sisustustaidetta." Taulut ovat Kauko-Idässä tehtyjä anonyymejä kuvia, mutta kuitenkin siis käsin tehtyjä. Käsi sydämellä. Kyllä tämän taulun voisi kuvitella ihan "oikeaan galleriaan":


[Anteeksi resoluutio, joka johtuu häpeämättömästä kuvavarkaudestani. (Kenenkähän tekijänoikeuksia nyt mahdan rikkoa?)]
Tai entä sitten ne käsinmaalatut teokset, joihin voi törmätä vaikka kierrätyskeskuksessa:


Tämä maalaus on ihan oikea signeerattu öljyvärimaalaus. Käsintehty "moderni" sisustustaulu on tavallaan "parempi" kuin kierrätyskeskuksen toritaidetta edustava maneerinen maisema. Onko kuitenkin niin, että sisustustaulu ei kuvailevassa mielessä ole taidetta lainkaan, vaikka se arvottavassa mielessä olisikin parempaa taidetta kuin toritaidemaisema, joka on siis kuvailevassa mielessä ehkä taidetta, mutta arvotavassa mielessä hyvin huonoa sellaista?
Nyt alkaa kuitenkin väsyttää jo niin paljon, että en jaksa pohtia tätäkään asiaa sen enempää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti