keskiviikko 5. toukokuuta 2010

10 000 taideteosta sairaaloihin!

Tiistaina 4.5. osallistuin Orton Invalidisäätiöllä uuden valtakunnallisen taidekampanjan avausseminaariin. Kyse oli vanhan aktivistin Ilkka Taipaleen ideoimasta tempauksesta, jolla pyritään hankkimaan Suomen sairaaloille ja hoitolaitoksille 10 000 taideteosta. Ortonilta mukana hankkeessa oli tietysti johtava ylilääkäri Seppo Seitsalo, jonka hengentuote Galleria Orton on.
Asia oli sangen yksinkertainen: "Ihmiset syntyvät ja kuolevat, kärsivät ja toipuvat sairaaloissamme, mutta niitä ei ole ympäristöltään rakennettu heijastamaan tuntemuksia, joita tällaisiin keskeisiin elämäntapahtumiin liittyy."
Ja tähänhän tarvitaan taidetta. Sitä onkin jo monin tavoin hankittu hoitolaitoksiin. Esimerkkejä kerrrottiin Ortonin lisäksi Kellokoskelta, Länsi-Uudenmaan sairaalasta (Tammisaari) ja Jorvista. Myös Helsingin Saskian puheenjohtaja Tytti Soikkeli esitteli yhdistyksen ansiokasta taiteendeponointitoimintaa. Länsi-Uudenmaan sairaalan hallintojohtaja Gabriela Erroll kertoi muun muassa siitä, kuinka Tammisaaressa kerättiin nerokaan emännän johdolla taidehankintamäärärahoja myymällä vähän kalliimpaa perunapuuroa:


Konstit on monet. Luulenpa melkein, että tällä porukalla saadaan jotain aikaiseksikin. Kaiken taloudellisen ahdingon keskellä joudutaan porukan ponsi vielä jossain vaiheessa allekirjoittamaan: "Ympäristön kauneus tulisi sisäistää kaikissa laitoksissamme ja nähdä sen tervehdyttävä vaikutus muista ulkoistamispuheista poiketen."
Esitteen kannessa poseeraa Ilkka Taipale hankkeen ensimmäisen lahjoitusteoksen kanssa. Itse hän toi seminaariin kolme Oliver Whiteheadin (s. 1947) vedosta ja lahjoitti ne Ortonille. Ja puhui "tekojen kielestä".

1 kommentti:

  1. Onhan se hyvä myöhään kuin ei milloinkaan. Sitä kun istuu esimerkiksi korkeassa kuumeessa odottamassa lääkäriä ja tuijottamassa anatomian oppikirjan jotain kammottavaa kuvaa, niin horkka senkun lisääntyy.

    Mitähän muuten tapahtui %-periaatteelle? Kuollut ja kuopattu? Taiteilijapalkkahan meni jo ajat sitten, menivät pitkät apurahat ja suurin osa taiteilijaeläkkeitä. Hienoa että Taipale edes jaksaa!

    VastaaPoista