tiistai 18. toukokuuta 2010

Näyttelykuvia 66: Pupujen yö

Lauantai 15.5. oli jo päättymässä, ja jalkoja pakotti ankarasti. Päätin kuitenkin urheasti vielä jatkaa museoiden yötä ja lähteä Avantgarde-museoon Petrogradin puolelle (Professori Popovan katu 10), koska en ollut koskaan kuullutkaan moisesta museosta. Siellä oli tarjolla performanssia, jonka innoittajana oli futuristirunoilija Velimir Hlebnikov. Museohan osoittautuikin sitten olevan Mihail Matjušinin (1861–1974) ja Jelena Guron (1877–1913) kotimuseo – pieni ja sympaattinen, joskaan ei mitään suurta.

  Mihail Matjušin: Jelena Guro, 1906.

Molemmilta oli näytillä useita maalauksia, ja lisäksi vitriineissä oli aivan ihania alkuperäispainoksia aikansa tärkeistä avantgarde-runokirjoista, tässä esimerkiksi pari klassista antologiaa:


Ja oli siellä myös yksi klassinen Kazimir Malevitš (1879–1935): 


Oli myös hauska katsoa, kun koululaisryhmät olivat harjoitelleet konstruktivismia:


Ja sitten kuunneltiin takapihalla Hlebnikovin runoja kovaäänisistä, ja minä katselin haikeana, kun muut kaivoivat esiin taskumattejaan. En löytänyt myöskään pupuhattujen jakelupistettä, mutta en ehkä sellaista olisi kehdannut päähäni laittaakaan. Tiedä häntä. Mutta alkoi jo nukuttaa, sieppasin kadulta pimeän taksin ja painuin pehkuihin. Pietarin taide oli nyt näiltä osin nähty.


PS. Kyllä tässä kaupungissa on jotain maagista. Niinpä lainasinkin jo tänään kirjastosta Solomon Volkovin Pietarin (Otava 1996), jotta osaisin nopeammin kaivata sinne takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti