tiistai 18. toukokuuta 2010

Näyttelykuvia 64 & 65: Vanhojen toisinajattelijoiden linnake

Jatkan Pietaria ja lauantaita 15.5. Illalla – oli museoiden yö, joten kaikki paikat olivat myöhään auki – lähdin käymään taidekeskus Pushkinskaja 10:ssä, jossa Pietarin toisinajattelijataiteilijoiden muistot elävät monin tavoin mutta ehkä vähän liikaa kuitenkin juuri muistoina. Uutta vihollista kun ei ole ehkä oikein löytynyt eikä Venäjän ahnasta kapitalismia ole sellaiseksi osattu tulkita. Talo on täynnä erilaisia gallerioita ja työhuomeita ja myös Nonkonformistisen taiteen museo, jonka isossa näyttelytilassa oli pietarilaisen taiteen sijaan valitettavasti tarjolla puolalaista maalaustaidetta (15.5.–20.6.) – tässä esimerkkinä vaikkapa Wojciech Ciesniewskin (s. 1958) Caravaggio (2009): 


En ihan hirvittävästi jaksanut puolalaisista innostua. Haahuilin ympäriinsä keskusta ja haistelin ilmapiiriä – ja joissain nurkissa vähän makeampiakin tuoksuja. Mietin, että olisiko kaikki jotenkin jämähtänyttä ja kuin matkamuistoksi muuttunutta vai olisiko paikan henki sittenkin jotenkin elävä ja myönteinen. Ainakin Vadim Voinovin (s. 1940) ateljee näytti tasan samalta kuin kymmenen vuotta sitten, kun siellä vierailin: 



Vähän suorastaan masensi, mutta sitten menin Nonkonformistisen museon pienempään tilaan toisessa siivessä ja näin vihdoin jotain aivan uutta ja pietarilaista. Siellä oli Mark Petrovin (1933–2004)  näyttely (15.5.–20.6.). Tämä vähän vanhempi abstrakti maalari kuului Aleksandr Arefjevin (1931–1978) piiriin ja on ilmeisen unohtunut – varsinkin kun hän vaikutti vuodesta 1988 Viipurissa. Leipänsä hän tienasi lähinnä graafisena sunnittelijana: julisteita, levynkansia ja tulitikkuaskeja. Jotain sympaattista hänen vaatimattomissa vapaissa maalauksissaan oli, tässä pieni öljy 1960-luvulta:


Kun olin jo poistumassa ja pihalla, juoksi eräs nuori mies minut kiinni, koska oli kuullut, että näyttelyssä oli käynyt joku ulkomainen kriitiko. Hän oli taidehistorioitsija Platon Petrov, taiteilijan pojanpoika. Sympaattinen tapaus, ja päätimmekin sitten olla yhteydessä ja meilailla pietarilaisesta taidemaailmasta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti