tiistai 23. elokuuta 2011

Näyttelykuvia 442: Keräilijöitä

Tänään oli Helsingin taidemuseossa Meilahdessa pressi, jossa esiteltiin kahden kokoelman varaan rakennettua näyttelyä Galleriassa ja kotona – keräilijät Bäcksbacka ja Hasán (24.8.–27.11). Bäcksbackan kokoelman kanssa joka vuosi ihmeissään (sopimus siis edellyttää jokavuotista näyttelyä) oleva museo oli keksinyt hauskan idean: taidemaalari Viggo Wallensköldille (s. 1969) oli annettu vapaat kädet koota kokoelmasta mieluisensa näyttely:


Toinen osa (itse asiassa vain yksi huoneellinen) koostui David Hasánin ja Katriina Salmela-Hasánin lahjoituskokoelmasta, joka keskittyi 1980-luvun taiteeseen. Hauska oli myös sen perusidea: intiimi kotikokoelma oli ripustettu juuri niin ryöppyävän ahtaasti kuin se on kotona aikoinaan ollut. Tässä näyttelyintendentti Erja Pusa ja Davidin veljentytär Mikaela Hasán Marjatta Palaston (s. 1943) hauskan veistoksen takana:


Ehdin jo kirjoittaa Kauppalehteen pikaisen – taas aivan liian pikaisen – jutun huomista lehteä varten, joten palaan asiaan.

PS. Palaston teoksia ei ole viime vuosina liikaa nähty, ja taaskin juolahti mieleen, että hän on ehdottomasti yksi niistä taiteilijoista, joilta haluaisin nähdä kunnon retrospektiivin. Idean saa kaikessa rauhassa ryöstää – tai saa minutkin kutsua kuraattoriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti