maanantai 10. kesäkuuta 2013

Näyttelykuvia 809: Yhdessä ollaan

Viime keskiviikkona kävin Helsingin rautatieasemalla näyttelyn avajaisissa. Postihallissa avattiin RAY:n 75-vuotisjuhlan kunniaksi valokuvanäyttely Yhdessä. Kuka on sinulle tärkeä? (6.–23.6.).
Tästä on tiedotteen mukaan kyse: 
"Näyttely esittelee kahdeksan lahjakasta nuorta kuvaajaa valokuvauksen eri osa-alueilta. Kuvaajat ovat itse valinneet RAY:n avustustoiminnan laajasta kirjosta tarinan, joka on heille tärkeä. Juuso Noronkosken (s. 1983) teoksessa tanssivat kehitysvammaiset ihmiset. Miikka Pirinen (s. 1985) on kuvannut henkilöitä, joilla on harvinainen sairaus. Ville Varumo (s. 1986) otti aiheekseen ennalta ehkäisevää lastensuojelutyötä joukkueurheilun avulla tekevän Iceheartsin. Eeva Rinteen (s. 1988) kuvauskohde löytyi Omaiset mielenterveystyön tukena -yhdistyksestä. Maija Tammi (s. 1985) kuvasi syöpää sairastavaa Paavoa ja hänen tukihenkilöään Perttiä. Annick Ligtermoet (s. 1983) teki teoksen maahanmuuttajista. Alisa Javits (s. 1984) kuvasi sairaalaklovneja ja Aapo Huhdan (s. 1985) kuvauskohteeksi pääsivät ikäihmiset."
Vakava mutta myös hauska ja hyvin toteutettu idea. On myös hienoa, että Rahis antaa nuorille valokuvaajille näin tukeaan.
Oli minulla vähän oma lehmäkin ojassa, koska halusin nähdä, miten Huhta oli kuvannut vanhaa ystävääni, kuvanveistäjä Ossi Sommaa (s. 1926), koska olin itse syyllistynyt Ossin malliksi houkuttelemiseen. Ja tässäpä sitten tämä hyvä ihminen, "kristitty kommunisti", kuten Ossi itseään nimittää:

Aapo Huhta: Ossi.

Olen myös seurannut Lyhty ry:n toimintaa, joiden tanssia Noronkoski on dokumentoinut videoteoksessaan. Ja onpa jääkiekkojoukkue Icehartskin kiertämän kautta tuttu, joten oli hauska tavata sekä vanhoja että uusia tuttavuuksia.
Hyvin toimiva projekti, jonka kotisivut löytyvät tästä linkistä

 Ville Varumo.

4 kommenttia:

 1. Voisitko alaston kriitikko myös kritisoida tuota näyttelyä, nyt vain puffaat sitä. Vai oletko sinäkin niitä, jotka valitsevat "name droppingin" ..................."halusin nähdä miten Huhta" jne.
  Kriitikko ei saa mennä keisarin uudet vaatteet linjalle säilyttääkseen uskottavuutensa, mielestäni.
  Jore Puusa
  Lehtikuvaaja
  Kuvajournalismin opettaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Jore,
   kuvajournalismin opettajana olisi mielenkiintoista kuulla sinun kritiikkisi näyttelystä? Minä tein siitä pienen ajankohtaisjutun Tukilinja-lehteen, joten olen ehkä itse liian sisällä ja lähellä aihetta osatakseni kritisoida. Minusta oli kuitenkin myönteisen mielenkiintoista, että harvemmin niin paljon cooleja etelähelsinkiläisiä ja taidegalleria yleisöä tungeksii katsomaan kuvia vammaisista ihmisistä, vanhuksista, mamuista ja muista marginaali ihmisistä.
   Riitta Skytt

   Poista
 2. Hyvä Jore,
  ei tässä ole kyse kritiikistä vaan päiväkirjamaisesta merkinnästäni, jossa kerron käyneeni eräässä näyttelyssä. Kritiikit ovat ihan asia erikseen. Niitä kirjoitan työkseni lehtiin. Ja mitä tulee name droppingiin, Ossi on monivuotinen ystäväni, joten olisi se nyt kohtuutonta, että en saisi olla innostunut siitä, että menen katsomaan Ossin alastonkuvaa ja kertoa siitä. Sellaista en taas kirjoittaisikaan kritiikissä.
  Otso K

  VastaaPoista
 3. Ossi OK, namedroppingilla tarkoitan kuvaajaa. Kirjoitat kuitenkin hyvin positiivisia sanoja näyttelystä.
  Riitalle, en enää kirjoita webiin, sain niin järkyttävää palautetta pitkän aikaa, että lopetin pari kuukautta sitten.

  VastaaPoista