maanantai 31. maaliskuuta 2014

Guggenheim Helsinki 55: Guggenheimin brändistä

Tuli toissa vuonna väännettyä useampaankin kertaan Janne Sirénin kanssa kättä Guggenheimin brändistä ja sen arvosta. Minä väitin, että Guggenheimin brändi on jo pitkään ollut laskeva, ja Sirén korjasi aina, että minä puhun silkkaa palturia. 
Tässä sitä saa nyt seurailla tuota brändin kehitystä kansainvälisestä lehdistöstä kiihtyvään tahtiin. 
New Yorkin Guggenheimin museoon on tehty jo useita mielenilmausiskuja. Esimerkiksi 25.3. Hyperallergic – ja tässä vielä Occupy Museums -sivuston versio – raportoi iskusta, jossa GULF (Global Ultra Luxury Faction) heijasti Guggenheimin seinään lausetta "Art Is Not Luxury" sekä 1% tunnusta:


Viime sunnuntaina Hyperallegic raportoi uusimmasta mielenilmauksesta. GULF-jengi heitti Guggenheimin kerroksista tuhansia 1%-seteleitä – joissa luki muun muassa: “What does an ethical global museum look like?” – ja laittoi hetkeksi museon sekaisin ja siivoojaat pikatöihin:


Eikä hyvin mene Venetsiassakaan. The Art Newspaper raportoi viime kuun 14. päivä siitä, kuinka Peggy Guggenheimin (1898–1979) seitsemän jälkeläistä on haastanut Solomon R. Guggenheimin säätiön oikeuteen siitä syystä, ettei se noudata Peggyn lahjoitukselleen asettamia ehtoja ja että Peggyn hautakin on häpäisty.
"Jos sinulla on tarpeeksi rahaa ja taidekokoelma, saat sen esille Peggy Guggenheimin museoon Venetsiassa", toteaa Peggyn lapsenlapsenlapsi Sinbad Rumney viitaten siihen, miten museolle lahjoitettu Rudolh ja Hannelore Schulhofin kokoelma laittoi viime vuonna Peggyn kokoelmat – siis Venetsian pysyvän taideturistivetonaulan – neljäksi kuukaudeksi varastoon. 
Aiheesta on keskusteltu jo vuonna 1991: tästä linkistä The New York Timesin tuolloinen versio. 
Ja kuinkas muuten: keräilijäperheen poika Michael P. Schulhof valittiin vuonna 2009 Solomon R. Guggenheimin säätiön hallitukseen. Isä-Rudolf kuului hallitukseen vuodesta 1993 kuolemaansa saakka vuonna 1999. 

 Peggy koirinensa. Koirat ja Peggy on haudattu museon pihalle, jota perikunnan mukaan koko ajan vuokrataan erilaisille kaupallisille cocktail-tilaisuuksille, jolloin puutarhan meditatiivinen luonne on kokonaan tuhottu.

Entäs Guggenheim Abu Dhabi, josta saamme nähdä sen todellisen hiekkakuopan sijaan aina kiiltäviä tietokonehavainnekuvia? Vastauksessaan Hyperallergicille säätiö ilmoitti juuri, että rakennustöitä ei ole edes aloitettu: "At the same time, it is important to clarify that the Guggenheim Abu Dhabi is not currently under construction." Lieköhän tuo koskaan edes valmistumassa?
Oli miten oli, Guggenheim yrittää vain pakoilla vastuutaan ilmoittamalla, ettei museota vielä edes rakenneta. Saadiyat Islandin infrastruktuuria rakennetaan koko ajan raportoidusti huonoissa työoloissa ja koko projektia myydään Guggenheimin ja Louvre Abu Dhabin nimillä sijoittajille. Museon on kannettava vastuunsa alusta asti.


Siis vielä kerran: olisi lähinnä irvokasta, jos pohjoismainen demokratiamme suuntaisi senttiäkään verorahoja tähän 1%:n luksustaideleikkiin. 

PS. Gulf Laborin sivuilta voi seurata ajankohtaisia tapahtumia. Ja taideväen boikottiadressinkin voi käydä allekirjoittamassa.

PPS. Mustekalan Irmeli Hautamäkikin näkyy kiinnittäneen huomiota museoiden viimeaikaisiin ongelmiin. G:n kannattajana tunnettu Hautamäki tekee naiivin silmänkääntötempun: "Suomeen ja Helsinkiin suunniteltua Guggenheim-museota ei kannata suoraan verrata maailmalla oleviin jättimuseoiden hankkeisiin. ”Guggenheimin imperiumi” on ymmärtääkseni suunnitellut Suomeen pienempää museota, joka keskittyisi paikalliseen arkkitehtuuriin ja designiin, ja muuhun suomalaiseen kuvataiteeseen, joka ansaitsee laajempaa huomiota. Olisiko Guggenheim Helsinki tälle jättimuseolle jonkinlainen uusi alku kohti mielekkäämpää museopolitiikkaa ja voisiko se hyödyttää myös suomalaisia, riippuu myös suomalaisen osapuolen näkemyksistä ja neuvottelukyvyistä."
Guggenheim ei ole osoittanut mitään kiinnostusta sen paremmin milekkäämpään museopolitiikkaan kuin suomalaiseen kuvataiteeseenkaan, joka ansaitsisi laajempaa huomiota. 

PPPS. Vähän nuoremmalle väelle kerrottakoon, että rahanheittotapahtuma kunnioittaa muodoltaan sitä tapahtumaa, jonka Abbie Hoffman (1936–1989) ja hänen yippiekumppaninsa (Youth International Party) toteuttivat 24.8.1967 New Yorkin pörssissä heitellessään parvelta rahaa. 

Puolueen lippu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti