lauantai 23. heinäkuuta 2011

Ympäristö- ja yhteisötaiteen kivuudesta

20.6. matkasin Sinebrychoffin puiston yli Punavuoreen käydäkseni pitkästä aikaa kantabaarissani. Kukkulan huipulla oli vastassa väliaikainen taideteos:


Kyltti kertoi, että kyseessä oli Teatteri Venuksen MOOOT-kaupunkitaideprojektiin liittyvä teos Räsymaja ja että sen olivat toteuttaneet kaupunkilaiset 17.6. Projektin kotisivuilla kerrotaan muun muassa, että "MOOOT on keväällä 2010 käynnistetty poikkitaiteellinen hanke, joka osallistaa ihmisiä tutkimaan yhdessä taiteen keinoin kaupunkiympäristön ja ihmisen välistä suhdetta".
Alkaa hiljalleen ottaa pannuun tällainen kliseinen ympäristötaide, jossa puiden väliin aina ripustetaan jotain. Ei sen avulla mitään tutkita. Kunhan puuhastellaan jotain kivaa, mikä muodostaa sen hetkellisen yhteisöllisen ulottuvuuden. Jotta MOOT vastaisi monitulkintaisen nimensä (mm. Minulla On Oikeus Olla Täällä) ikään kuin poliittista vaatimusta, olisi varmaan mietittävä vähän rajumpiakin interventioita kuin ruman räsymajan vääntämistä puiden väliin muutamaksi päiväksi.
Tai ehkä minä olin vain pahalla päällä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti