perjantai 14. syyskuuta 2012

Näyttelykuvia 737 & Julkaistua 335: Puristimella asiat yhteen

Keskiviikon Kauppalehdessä ilmestyi juttuni Jyrki Siukosen (s. 1955) näyttelystä (8.–30.9.) Galleria Amassa. Tämä oli historiallinen hetki, sillä 55-taidekriitikko joutui elämänsä ensimmäisen kerran antamaan tähtiä. Voihan Jessus! Ettei sekään riitä, että tilaa on vain 1500 merkkiä eli alle liuska. No, minä tein työtä käskettyä ja annoin neljä tähteä (viidestä):

Puristimella asiat yhteen

Vaikka kuvanveistäjä Jyrki Siukonen julkaisikin viime vuonna työkalujen filosofiaa käsittelevän hienon kirjan Vasara ja hiljaisuus, ei hän itse juurikaan tartu rälläkkään tai talttaan.
Siukosen työkaluja ovat lähinnä ruuvit ja puristimet, joilla asioita liitetään toisiinsa. Hänen materiaalinsa on pronssin ja graniitin sijaan kirjallinen ajatus tai filosofinen mieleenjuolahdus, joka saa visuaalisen muotonsa oivaltavalla mutta usein varsin vähäeleisellä löytömateriaalin kasaamisella. Siukonen itse puhuu ”melankolisesta runollisuudestaan”, mutta mukana on myös aina ollut aimo annos propellipäistä ikuista pikkupoikaa ja maailman kummallisuuksien pohdintaa. Siukonen on älyllisyydestään huolimatta avoimen romanttinen ja jopa nostalginenkin. Monen muun pojan tavoin hänkin on haaveillut lentämisestä, mutta lentolupakirjan hankkimisen sijaan hän teki aiheesta väitöskirjan (2001). 

 Nousu Magneettivuorelle, 2012.

Voi Siukosta tarkastella humoristinakin. Hänen oivalluksensa eivät aina ole niin tavattoman filosofisia, vaikka taidehistoria tulee ne epäilemättä siihen lokeroon laittamaankin.
Läheskään kaikki Siukosen työt eivät kuitenkaan avaudu kovin helposti. En esimerkiksi saanut tolkkua Nousu Magneettivuorelle -teoksen taustasta. Viittaako hän Tuhannen ja yhden yön tarinoihin ja Sinbad Merenkulkijaan vaiko optiseen harhaan, jossa alapäin viettävä rinne saattaa antaa vaikutelman ylöspäin johtavasta rinteestä? Vaan väliäkös tuolla. Molemmat ovat hyviä asioita mietittäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti