torstai 27. joulukuuta 2012

Julkaistua 377: Taidemaalari Perttu Näsänen on kuollut

Sain eilen surullisen tehtävänannon. Minua pyydettiin kirjoittamaan STT:lle uutistiedote taidemaalari Perttu Näsäsen (1940–2012) äkillisestä kuolemasta viime lauantaina. Tunsin Pertun 2000-luvun alussa henkilökohtaisesti varsin hyvin, sillä hän toimi Kustannus Oy Taiteen hallituksen puheenjohtajana silloin, kun olin Taide-lehdessä päätoimittajana sekä kustantamossa kustannusjohtajana. Meillä oli kokouksien jälkeen tapana mennä Punavuoren Ahveneen ottamaan olut tai kaksi, ja tuolloin tuli juteltua taidemaailmaan liittyen ummet ja lammet, ja oli myös aina hauska kuunnella Pertun muisteluksia varsinkin 1970-luvun kiihkeästä järjestöpolitiikasta. Malja niiden hetkien muistolle!
Vähän lyhennettynä teksti näytti jo menneen läpi, mutta laitan tähän alkuperäisen tekstin:   

Taidemaalari Perttu Näsänen on kuollut

Taidemaalari Perttu Näsänen kuoli 72-vuotiaana äkilliseen sairauskohtaukseen 22.12.12 Helsingin Myllypuron taiteilijakylässä, jota hän itse oli ollut perustamassa ja missä hän asui sen valmistumisesta saakka vuodesta 1973.
Näsänen opiskeli Vapaassa Taidekoulussa ja Taideteollisessa oppilaitoksessa. Hän piti debyyttinäyttelynsä vuonna 1966.
Taiteilijana Näsänen tunnetaan yhtenä 1970-luvun konstruktivistimme mestareista, mutta monipuolisen taiteilijan lahjat ylsivät myös graafisen suunnittelun puolelle, ja kirjoittipa hän aikanaan paljon kritiikkejäkin.
Tulisieluisena keskustelijana tunnettu Näsänen oli myös mukana järjestöpolitiikassa: hän toimi luottamustehtävissä muun muassa Suomen Taiteilijaseurassa, Taidemaalariliitossa ja Helsingin Taiteilijaseurassa. Vielä 2000-luvulla hän toimi Kustannus Oy Taiteen hallituksen puheenjohtajana vuodet 2002–08. 
Perttu Näsänen: Sik-Sak 52, 1978, akryyli kankaalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti