lauantai 3. syyskuuta 2011

Näyttelykuvia 451: Taidetta lasaretissa

Tänään olin todistamassa kiinnostavaa taidetapahtumaa. Joukko nuoria Kuvataideakatemiasta valmistuneita taiteilijoita oli vallannut purku-uhan alla olevan puutalon keskustelua herättäneestä Kaartin lasaretin korttelissa:


Puuhamiehet Jarkko Räsänen (s. 1984) ja Antti Nyyssölähän (s. 1982) tekivät samanlaisen tempauksen jo aiemminkin tänä vuonna, kun he pitivät VR:n makasiineilla laittoman taidenäyttelyn 8.–12.6. Tässä vielä linkki Voiman juttuun ko. tapahtumasta. Ja lukekaa vielä Aleksis Salusjärven mainio postaus.
Tapahtuman nimi on Jack the House (3.–4.9.), ja mukana ovat myös Timo Heino (s. 1962), Marja Patrikainen (s. 1977), Laura Könönen (s. 1980), Ida Koitila (s. 1983) ja taiteilijaryhmä Forest Camp. Mukana on siis myös joukko vähän kokeneempia tekijöitä. Osa teoksista oli taloon kunnostetuissa "galleriatiloissa" ja osa Hietalahden kirpputorilla:

Helpostihan sitä innostuu, että "vau, joku tekee jotain vähän rajumpaa tässä tylsässä taidemaailmassa", mutta nyt täytyy todeta, että näyttely oli kiinnostava ihan näyttelymielessäkin eikä pelkästään jonain pikkukohuna. Menkää siis ihmeessä katsomaan, jos Helsingissä olette ja huomenna kykenette. Näyttely on auki torilla 10–16 ja talossa 12–18. Korttelin sisään pääsee Kalevankadun portista juuri ennen Hietalahdenkatua. Jos siis pääsee, sillä poliisit olivat jo perjantaina kovistelemassa talon vallanneita taiteilijoita kolmen maijan voimin. 

PS. Ja maailmahan on aina pieni. Juuri kun olin sisällä talossa, taiteilijaystäväni Timo Setälä (s. 1958) soitti, ja kun kerroin missä olen, hän muisteli taidemaalari Tiina Malisen (s. 1959) samassa talossa vuonna 1992 pitämää Taikin lopputyönäyttelyä Taidetta lasaretissa. Se tapahtui ihan luvan kanssa, mutta kohuhan siitäkin nousi, koska Setälä oli tehnyt näyttelyyn julisteen, jossa oli punainen risti. Suomen Punainen Risti otti yhteyttä ja yritti estää sen copyright-loukkauksena. Toki turhaan. Mutta Punainen Ristihän on useinkin yrittämässä samaa, koska heidän logonsa on heille niin pyhä. 
Ja onpa Terike Haapojakin (s. 1973) pitänyt siellä näyttelyn 2000-luvun alussa. Talolla on siis varsin kunniakas taidehistoria. Pitäisiköhän nyt aloittaa kansanliike sen purkamisen estämiseksi, tilojen muuttamiseksi taidetiloiksi ja siihen suunniteltujen kerrostalojen rakentamisen vastustamiseksi? Kortteli on nimittäin yksi kantakaupungin vanhimpia edes jotenkin säilyneitä alueita. 

PPS. Ja jos joku olettaa, että taide ei ole kovaa työtä, niin tässä vastatodiste. Sekä Räsänen että Nyyssölä rakensivat näyttelyä kädet verillä: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti