perjantai 2. joulukuuta 2011

Ankarat tuomarit

Eilen oli Kuvataidekatemiassa kiinnostava keikka. Olin yhdessä Helsingin taidemuseon julkisesta taiteesta vastaavan arkkitehti Klas Fontellin, arkkitehti, muotoilija ja taiteilija Johanna Hyrkäksen (s. 1970) sekä kuvanveistäjä Markus Kåhren (s. 1969) kanssa juryssä, jonka kuvanveiston professori Villu Jaanisoo (s. 1963) oli koonnut arvostelemaan hieman kuvitteellista kilpailua. Kohteena oli kauppaneuvos Carl Wilhelm Ignatius Sundman, jolle opiskelijoiden oli pitänyt suunnitella muistomerkki. Tällaista tilausta ei siis ole, mutta oli meillä kuitenkin jaettavana pienet rahapalkinnot, joten tilanne oli todenkaltainen.

Villu Jaanisoo antamassa ohjeita.

Päätin myös, että tilanteen tulee olla todenkaltainen jurynkin – tai siis ainakin minun – osalta, jonka toimintaa ja valintaprosessia oppilaat seurasivat. Ehdotukset olivat luonnollisesti varustettu nimimerkillä, joten emme tienneet, kenen työstä kulloinkin puhuimme. Tämä tietenkin lisäsi avoimuutta, mutta oli se myös vähän raakaa. Aika tylysti tuli joistain töistä kommentoitua, mutta toivottavasti opiskelijat osasivat laittaa kommenttejakin omaan arvoonsa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että heidän oli hyvä seurata jurynkin toimintaa kaikessa raadollisuudessaan.

Klas Fontell tutkimassa ainoaa DVD:llä ollutta ehdotusta.

Kiinnostava tilaisuus joka tapauksessa, ja toivottavasti hedelmällinen kaikille osapuolille. Ja väittäisin, että erittäin merkittävä asia ajatellen kuvanveistäjän koulutusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti