torstai 22. joulukuuta 2011

Julkaistua 250: Juhana Blomstedt on läsnä

Eilisessä Kauppalehdessä ilmestyi lyhyt juttuni Juhana Blomstedtin (1937–2010) näyttelystä Galerie Anhavassa:

Juhana Blomstedt on läsnä

Anhavalle huolella kuratoidussa näyttelyssä on viime vuonna edesmenneen mestarin teoksia 1960-luvulta aina viime hetkiin asti

Viime vuonna kuollut taidemaalari Juhana Blomstedt (1937–2010) tunnettiin yhtenä suomalaisen konstruktiivisen taiteen mestareista. Pitkään Pariisissa asunut Blomstedt oli myös yksi kansainvälisimmistä taiteilijoistamme. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsäkin hän piti juuri Pariisissa vuonna 1967. 

Untitled (1158), 2008.

Blomstedt oli kiinnostunut visuaalisen kielen perusasioista, joihin liittyivät yhtälailla havaintopsykologia kuin erilainen muotoihin ja väreihin kytkeytynyt kulttuurisesti muotoutunut mytologia. Kaikkea tätä vahvisti myös Blomstedtin laaja sivistys ja lukeneisuus. Hän oli äärimmäisen hienostunut ja tarkka taiteilija, mutta ei koskaan kuitenkaan akateemisen kuivakka. Blomstedtin töissä on mukana yleensä vahva poeettinen ulottuvuus, joka antaa niille oudon auran – ne ovat kaikessa rationaalisuudessaan vahvasti sidottuja mystisyyteen.
Blomstedt olikin epäilemättä ”vanhanaikainen” modernisti, jonka taiteen äärellä katsoja voi kokea jotain uskonnolliseen kokemukseen vertautuvaa, jotain joka menee auttamatta sanojen tuolle puolen.


Anhavan näyttelyn Läsnä on koonnut huolella Blomstedtin pitkäaikainen ystävä, kriitikko Timo Valjakka. Blomstedtin työhuoneelta kootussa näyttelyssä on teoksia 1960-luvulta aina viime vuoteen saakka. Maalausten lisäksi mukana on pienoisveistoksia ja Polaroid-kuvia, joilla Blomstedt on vanginnut työhuoneensa valoja ja varjoja – visuaalisuuden perusasioita nekin.
Juhana Blomstedt on poissa, mutta taiteilijan teokset pitävät hänet aina läsnä olevana – sekä taidehistoriassa että tässä ja nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti