keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Julkaistua 298: Vaivaisukot kokoontuvat Kerimäelle!

Viime torstain ja perjantain vietin Kerimäellä, jossa olimme Galleria Ortonin väen kanssa tutkailemassa Kerimäen puukirkkoa – lajissaan muuten maailman suurinta:Ja komeahan se on. Kirkon alttaritaulun on maalannut ahkerasti muitakin kirkkoja somistanut Alexandra Frosterus-Såltin (1837–1916):


Olemme kokoamassa kirkkoon vuoden 2013 kesäksi suurta vaivaisukkonäyttelyä, ja tapasimme sekä kirkkoherran että suntion ja pidimme myös paikallisen lehdistötilaisuuden. Sitä varten laadimme porukalla seuraavan tiedotteen:

VAIVAISUKOT KOKOONTUVAT KERIMÄELLE!

Invalidisäätiöllä Helsingissä toimivan Galleria Ortonin piirissä syntynyt Pelastakaa vaivaisukot ry. järjestää yhdessä Kerimäen seurakunnan kanssa kesällä 2013 Kerimäen kirkossa – maailman suurimmassa puukirkossa – mittavan, nelisenkymmentä ukkoa sisältävän vaivaisukkonäyttelyn. Suurin osa ukoista on 1800-luvun alusta, vanhin – Hauhon ukko – on peräti 1600-luvun lopulta, ja on siitä huolimatta luvannut saapua Kerimäelle.
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan yhdessä Kustannusosakeyhtiö Maahengen kanssa runsaasti kuvitettu ja monesta näkökulmasta aihettaan lähestyvä kattavan kirja kaikista Suomen vaivaisukoista.
Näyttelyn yhteydessä järjestetään myös seminaari ja keskustelutilaisuus, jossa eri alojen asiantuntijat valottavat ilmiötä useista näkökulmista.
Vaivaisukkojen lisäksi esillä on kirjaprojektiin liittyvää valokuvamateriaalia sekä vaivaisukkoperinnettä omalla taiteellisella panoksellaan kuvanneen taidemaalari Antti Ojalan (s. 1935) muotokuvia vaivaisukoista.
Näyttelyn ja siihen liittyvän julkaisun kautta on tarkoitus nostaa suomalainen vaivaisukkoperinne uudelleen monitieteisen keskustelun kohteeksi. Tarkoitus on lisätä vaivaisukkojen kirkko-, sosiaali-, kulttuuri- ja taidehistoriallisen merkityksen tunnetuksi tekemistä ja kannustaa seurakuntia kunnostamaan ja pitämään huolta näistä ”kunniakansalaisista”. Esimerkiksi viime vuosina herännyt kiinnostus nykykansantaiteeseen (ns. ITE-taide) tarjoaa vaivaisukkoperinteelle aivan uuden tarkastelukontekstin. Tarkoitus on myös vaivaisukkoperinteen kautta herättää keskustelua vähempiosaisten auttamisesta, sekä kirkon historiallisesta roolista että nyky-yhteiskunnan sille antamista haasteista.. 
Näyttelyn suojelijoiksi ovat lupautuneet emeritus-piispa Eero Huovinen ja arkkiatri Risto Pelkonen.

Lisätietoja:
Seppo Seitsalo, professori (projektin johtaja)
Toivo Loikkanen, Kerimäen kirkkoherra
toivo.loikkanen@evl.fi,  050-5406111
Sirpa Viljanen, yhteyspäällikkö (Orton)
Otso Kantokorpi, kriitikko (kuraattori ja kirjan toimittaja)
Ville Vauhkonen, pastori (seurakuntien yhdyshenkilö)
vvauhkon@mappi.helsinki.fi, 040-5464582

 Kälviän vaivaisukko. Kuva: Aki Paavola.

2 kommenttia:

 1. Kas, meidän vaivaisukkohan se siinä! Hienoin näkemäni yksilö on kyllä Kokkolassa, Kaarlelan kirkon vanha vaivaisukko. Sitä säilytetään kirkon eteisessä, kannattaa käydä katsomassa jos siellä päin liikkuu.
  -Riku Riippa, Kälviä

  VastaaPoista
 2. Täytyypä käydä katsastamassa vuoden päästä!
  Katselin asiantuntijalistaa ja panin merkille, että Kaija Santaholma ei ole joukossa. Nautin itse muutama vuosi sitten Kaija Santaholman esityksestä Hauhon kirkossa ja tietysti hänen vaivaisukko-kirjastaan, joka innosti kaivelemaan Bartimeuksen taustaakin.

  Ritva Särkisilta

  VastaaPoista