keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Näyttelykuvia 681 & 682 & Katutaidetta 70 & Virossa 65: Juusto maistuu kaikille

Mitä muutakaan voisi tehdä tallinnalaisessa hotellihuoneessa kuin päivittää blogia?
Kävin eilen Kumussa Tõnis Vintin (s. 1942) mittavan retrospektiivisen näyttelyn Tõnis Vint ja tema esteetiline universum (22.5.–9.9.) pressissä ja avajaisissa. Vint on omaperäinen ajattelija, jolla on ollut varsin suuri ja jopa koulukuntaa luova vaikutus Viron 1960–80-lukujen taiteeseen. Hän yhdistelee eklektisesti itäistä ornamentiikkaa ja läntistä kuvaperinnettä rokokoosta poppiin. Tämä on hänen ensimmäinen laaja näyttelynsä sitten vuoden 1984.


Tõnis Vint. Q 41. 1982. Ink, gouache. Private collection. Photo: Tanya Muravskaya.

Vintillä on graafisen suunnittelijan tausta, ja olikin hauskaa, että näyttelyyn oli myös varsinaisen taiteen lisäksi koottu hänen graafista suunnitteluaan. Tässä juusto maistuu kaikille:


Illalla avajaisissa sain sitten tilaisuuden nähdä itse mestarinkin, joka tässä avaa näyttelyä yhdessä Kumun johtajan Anu Liivakin kanssa:


Aivan tajuttoman hieno näyttely, joka tulee epäilemättä olemaan yksi Tallinnan taidevuoden kohokohdista. Palaan asiaan vielä myöhemmin, koska kirjoitin jo tänä aamuna Taiteeseen siitä jutun.

***

Oli myös isänmaallisen hauskaa nähdä Kumun aulassa pieni planssinäyttely Newly Drawn (15.–30.5.) uudesta suomalaisesta arkkitehtuurista. Tässä esitellään Helsingin yliopiston uutta kirjastorakennusta, jota olen aiemmin jo blogissani hehkuttanut:


*** 

Ja bongasinhan minä vähän katutaidettakin. Äidillä voi olla punainen tukka:


Ja sitten maistui Argo Baarin lammassaslikki, jota nautin Tõnis Vintin hienoa näyttelyluetteloa lueskellen (350-sivuinen kovakantinen järkäle 13 euroa Kumun kirjakaupassa!):

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti