maanantai 5. elokuuta 2013

Julkaistua 437 & Katutaidetta 101: Make Your Mark Gallery

Eilen olin Galleria Ortonissa ripustamassa tänään avattavaa näyttelyä. Olemme antaneet tilamme toiselle gallerialle: Make Your Mark Galleryn Umut Kiukas on valinnut neljä katutaiteesta ponnistavaa taiteilijaa avaamaan Ortonin syyskautta. Mukana ovat EGS, Jussi TwoSeven, Nora Helsinki ja Antti Ratinen. Äsken kirjoitin hankkeesta lyhyen esittelyn gallerian verkkosivuille:

EGS ripustamassa veistostaan.

Make Your Mark Gallery


Galleria Orton tekee syyskauden 2013 avausnäyttelyllään historiaa antamalla tilansa käyttöön toiselle gallerialle. Helsinkiläinen katutaidegalleria Make Your Mark Gallery on toiminut alkuvuodesta vuodesta 2011. Aivan samoin kuin Galleria Ortonkin, se on rikkonut taiteen esittämisen totuttuja rajoja, laajentanut yleisöjä ja alentanut kynnyksiä. Gallerian perustivat 1980-luvun katutaidemaailmassa koulitut Umut Kiukas ja Trama, ja se on yli kahden vuoden ajan esittänyt valokuvia, maalauksia, veistoksia ja installaatioita, jotka ovat ammentaneet kaduilla usein anonyymisti tai pseudonyymien kautta nähtyä kuvallista ilmaisua.
Galleriaa nykyisin yksin pyörittävä Kiukas on valinnut näyttelyyn neljä taiteilijaa, ja näyttelyn suppeudesta huolimatta se antaa hyvän läpileikkauksen suomalaisen katutaiteen kirjosta: mukana on 1980-luvulla aloittaneen EGSin lisäksi 1990- ja 2000-luvulla aloittaneita taiteilijoita, ja mukana on myös yksi nainen – katutaidemaailmassakin naiset ovat nimittäin saaneet taistella paikastaan.
EGS aloitti uransa jo 1980-luvulla, ja hän on epäilemättä Suomen kansainvälisesti tunnetuin katutaiteilija, joka on maalannut yli 50 maassa. EGSin monipuolinen ilmaisu on eräänlaista katutaiteen antropologiaa. EGS on tutkinut ja dokumentoinut alan historiaa pitkään ja yhdistelee työssään erilaisia elementtejä. 

Jussi TwoSevenin huikeat sapluunaduunit on saatu seinälle.

Perinteisemmän graffitimaalauksen 1990-luvulla aloittanut Jussi TwoSeven vaihtoi 2000-luvulla tekniikkaa ja vienyt sapluunamaalauksensa (stencil art) virtuoosimaiselle tasolle. Hänen monikerroksiset ja isokokoiset työnsä ovat herättäneet ihmetystä sekä katukuvassa että erilaisten tapahtumien yhteydessä. 

Nuori Nora Helsinki valvoo maalarikonkari Olavi Pajulahtea (s. 1944) ripustutöissä.

Nora Helsinki on kasvanut graffitin parissa ja on myös tehnyt yhteistyötä erilaisten bändien kanssa luomalla niille visuaalista maailmaa – ja on hän maalannut klubisisutuksiakin. Itseoppinut taiteilija maalaa estottomasti erilaisin materiaalein – akryyli, spray, tussi tai vaikkapa remonttimaali – erilaisille taustoille.

Antti Ratinen ja naamioitu kettu.

Moni katutaiteilija löytää itsensä lopulta graafisen suunnittelun alalta. Näin on käynyt myös Antti Ratiselle, joka on ollut muun muassa perustamassa Posse Magazinea – Suomen ensimmäistä täysin hiphop-kulttuuriin erikoistunutta lehteä.

***


Näyttelyn avajaisissa paljastetaan myös Ortonin veistospuistossa kaksi uutta teosta. Puiston reunalla sijaitsevat betoniset ilmastointipömpelit ovat saaneet uuden ilmeen. Ylemmän pömpelin on maalannut Veera Jalavan perustama K65 Crew – yli 65-vuotiaiden seniorigraffareiden ryhmä (ensimmäinen koko Pohjoismaissa!), jota ohjaa laillisen katumaalauksen puolelle nykyään siirtynyt Emilio Mäkipää (3feR). Alemman pömpelin maalasi yksinään EGS.

Umut Kiukas tarkastelee hyväksyvästi EGSin viimeistelemää pömpeliä.

Kaikki siis joukolla tänään avajaisiin klo 17.00! Osoite: Tenholantie 10.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti