tiistai 8. huhtikuuta 2014

Julkaistua 523: Arkkiatri jälleen kaarnan koukussa

Tällaisen tiedotteen rustasin äsken. Eilen vietettiin arkkiatri Risto Pelkosen (s. 1931) kaarnasta tehtyjen vaivaisukkojen vitriininäyttelyn avajaisia Galleria Ortonissa.

Arkkiatri raskaassa ripustustyössä. Kuva: Sirpa Viljanen.

Arkkiatri jälleen kaarnan koukussa

Arkkiatri Risto Pelkonen on tullut tunnetuksi arvokkaasta lääketieteellisestä työstään, mutta hän on jo kymmenisen vuotta kunnostautunut myös kansantaiteen alueella. Rakastettu ja kunnioitettu terveysasiantuntija on aina ymmärtänyt taiteen merkityksen hyvinvoinnille ja terveydelle. 
Pelkonen on luonut kaarnaveistoksistaan kokonaisen miniatyyrimaailman. Tuohelan kylän hahmot syntyivät alun perin lastenlasten iloksi, mutta kun Maahenki julkaisi hahmojen seikkailuista kirjan Tuohelan kylä (2011), ponnahti arkkiatri taiteilijana koko kansan tietoisuuteen. Näin arkkiatri toimiin esikuvallisesti myös nykykansantaiteen alueella: ei kansanomainen luovuus ole pelkästään marginaalien ja kylähullujen aluetta. Veistoksillaan hän osoittaa, että taideinstituutioiden sääntöjärjestelmistä piittaamaton luovuus on jokamiehenoikeus. 

Kuva: Risto Pelkonen.

Viime kesänä Galleria Ortonin piirissä syntyneen Pelastakaa vaivaisukot ry:n järjestämä Vaivaisukot Kerimäellä -näyttely innosti näyttelyn toisena suojelijana toimineen – toisena toimi emerituspiispa Eero Huovinen – arkkiatrin paneutumaan uusissa kaarnaveistoksissaan myös vaivaisukkoihin. Puukolla syntyi joukko miniatyyriukkoja, jotka pitävät vanhojen ukkojen sanomaa yllä. Arkkiatrin omin sanoin: ”Niin siinä sitten kävi, että taas jouduin kaarnan koukkuun ja aloin omalla tavallani veistää vaivaisukkojen, vaivaisakkojen ja samalla asialla olevien lasten hahmoja.”

Kuva: Risto Pelkonen. 
  
Sairaala Ortonin pääaulassa (Tenholantie 10, Helsinki) avattiin 7.4.2014 Galleria Ortonin järjestämä vitriininäyttely, jossa on tilaisuus tutustua näihin arkkiatrin uusiin vaivaisukkoihin ja -akkoihin – Pelkosen omin valokuvatulkinnoin vahvistettuna. Näyttely on avoinna toistaiseksi.

Lisätietoja:  
Sirpa Viljanen 
Invalidisäätiö Ortonin yhteyspäällikkö 
050-5364235 
sirpa.viljanen@invalidisaatio.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti