maanantai 16. heinäkuuta 2012

Näyttelykuvia 724 & 725 & 726 & Virossa 78 & Arkkitehtuuria 29: Museossa ja retkillä

Olen taas seikkaillut ympäri itäistä Viroa ja löytänyt kummallisia arkkitehtonisia kohteita, kuten vaikkapa keskelle peltoa rakennetun stalinistisen arkkitehtuurin täyttämän Sompan pienen kaivoskauppalan, josta teollisuus ja aika ovat jättäneet:


Mutta olen minä ollut Tallinnassakin, jonka museoista löytyy myös arkkitehtuuria. Viime torstaina kävin Viron arkkitehtuurimuseossa, jossa on aina tarjolla kiinnostavia näyttelyitä. Niin nytkin. 
Ylimmässä kerroksessa oli näyttely Viron maaseudun koulurakennuksista: Traditsionalismist funktsionalismini – Uuet maakoolimajat 1920–40 (18.5.–2.9.):


Minulle näyttely oli kiinnostava varsinkin siksi, että olen retkilläni törmännyt näihin toisinaan häkellyttävän muhkeisiin maaseutukouluihin, kuten tässä Püssi algkool (1924–26), jonka suunniteli ensin riikalainen arkkitehti Erik Gramtz ja viimeisteli muunnellen virolainen insinööri Ferdinand Adoff (1890–1938):


***

Toinenkin näyttely oli varsin kiinnostava. Agulist arhitektuurini – Tallinna puitmajad (22.6.–15.9.) käsitteli Tallinnan puuarkkitehtuuria kautta aikain tsaarinajalta neuvostokauden kautta nykyiseen moderniin arkkitehtuuriin:


Minusta sitä paitsi tuntuu, että juuri puuarkkitehtuurin suhteen virolainen arkkitehtuuri on jotain, josta jopa voisimme ottaa oppia. Varsinkin pienimuotoiset uudet puurakennulset tuntuvat kiinnostavilta.

***

Ja oli kellarikerroksen kolmaskin näyttely tosi hieno. Lähme kinno! Kuurist kobarkinoni – sajand Eesti kinoarhitektuuri (kesän loppuun asti) esittelee virolaisen elokuva-arkkitehtuurin vuosisadan kuvien ja pienoismallien avulla – etualalla Tallinnan ensimmäisen laajakangasteatteri Kosmoksen pienoismalli:
 

Ja onpä näitäkin tullut Itä-Viron retkillä bongattua. Tässä Kohtla-Järven Leningradissa suunniteltu (I. Davidov) Kino Pobeda 1950-luvun alusta (nykyään kauppakeskus Virula) muutama päivä sitten:


Näin museoissa käynti tuntuu kaikista hienoimmalta. Arkkitehtuurin teoria ja seikkailun käytäntö yhdistyvät.

2 kommenttia:

  1. Sitä Tallinnan keskustan vihreää puutaloa korjataan parhaillaan. voitko kertoa lukijoille sen historiasta ?
    Martti Salomaa

    VastaaPoista
  2. Missä kohtaa sellainen talo on? En saa nyt päähäni.

    VastaaPoista