keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Näyttelykuvia 217: Oikeus kotiin

Tänään ajattelin kävellä Uudenmaankadun päästä päähän ja käydä kaikissa kadun gallerioissa – niin huonoissa kuin hyvissäkin, joita molempia piisaa. Aloitin sitä vaihtoehtoisimmasta päästä eli Myymälä2:sta, jossa oli serbialais-saksalaisen pariskunnan Vladan Jeremicin (s. 1975) ja Rena Rädlen (s. 1970) näyttely Right to Home (10.11.–27.11.). He muun muassa esittelivät kiinnostavaa projektiaan World Communal  Heritage, jossa kannetaan huolta sosialistisen ja sosiaalisen modernismin aikana nousseista asuinalueista, joita grynderit nykyään laittavat maant asalle. Huolena on siis yhteisöllisten asuinalueiden ja julkisen tilan häviäminen. Kannattaa tutkailla kotisivujen antia, koska sieltä löytyy neuvoja myös omien ehdokkaiden liittämiseksi tälle uudenlaiselle "maailmanperintölistalle".


Katsoin myös heidän tekemänsä videon Gazela – Temporary Shelter from 100 to 500 Years (2009), jossa kerrotiin belgradilaisen sillan alla asuneiden ihmisten kovasta kohtalosta, kun heidän leirinsä tuhottiin. Videon voi katsoa kokonaisuudessaan tästä. Enpä ole vähään aikaan nähnyt niin vaikuttavaa videota ja poliittista taidetta:


Ei olekaan siis ihme, että söpöjen kuvien katsominen ei kiinnostanutkaan enää lainkaan. Lopetin taidekierrokseni siihen paikkaan, menin DTM:ään juomaan yhden latten ja Jaloviinan. Sitten menin Iso-Roban Like-kirjakauppaan, ostin hienon ja lupaavan tuntuisen katutaidekirjan ja menin lueskelemaan sitä:


Sitten iski levoton olo ja tosi vahva halu tehdä laitonta taidetta. Aika metka taidepäivä.

1 kommentti: