sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Luettua 99: Memesa-trilogia


Kiba Lumberg: Memesa-trilogia. Sammakko 2011.

Memesa-trilogia pitää sisällään kolme kirjailija ja kuvataiteilija Kiba Lumbergin (s. 1956) omaelämäkerrallista romaania: Musta perhonen (2004), Repaleiset siivet (2006) ja Samettiyö (2008). 13-vuotiaana mustalaisyhteisöstään maailmalle lähtenyt Lumberg on käynyt kovan koulun päästäkseen nykyiseen jo varsin arvostettuun asemaansa monipuolisesti lahjakkaana taiteilijana.
Lumbergin omaelämäkerrallinen trilogia on hieno kuvaus tästä tiestä. Hän kirjoittaa sujuvasti ja ryydittää tarinaansa myös ankaralla mustalaiskulttuurin analyysillä – varsinkin naisen asema on Lumbergille tärkeä aihe.
Hieman yllättävästi trilogian viimeinen osa, jossa ollaan jo mukana taidemailmassa, jää kirjoista vähiten vereväksi – olisin odottanut siltä nimittäin vähän enemmän taidemaailman kritiikkiä. Kaikkineen sarja on kuitenkin vaikuttava kehityskertomus, jonkalaisia taidemaailmassamme ei ole yhtään liikaa tarjolla. Kirjan laadusta kertoo jotain jo sekin, että liki 600-sivuinen paketti piti minut niin voimakkaasti otteessaan, että kolmessa päivässä se oli jo luettu.

PS. Tässä muuten vielä linkki Lumbergin omille kotisivuille.

PPS. Lumberg herättää minussa aina myös pienen nostalgian, sillä juuri hänen näyttelystään kirjoitin ensimmäisen näyttelykritiikkini Taiteeseen (1/98), jota olin juuri alkanut päätoimittaa. Tässä pieni ote, jonka takana seison iloisesti vieläkin: "Lumberg lähestyy tarinoitaan varsinaisen omakuvan sijaan pienten kerronnallisten avainsymbolien kautta. Teoksissa esiintyvä tyttö tai nainen on kuin sapluunalla tehty tehty tarinan yhteyteen lyöty varmentava leima. Tämä voi johtua Lumbergin sarjakuvataustasta. Tahatonta tai ei, niin juuri tämä pieni etäännyttävä tekninen seikka vapauttaa katsojan häpeämisen sijaan katsomaan."
Vähän tältä minusta tuntui nyt kirjojenkin kanssa. En kokenut olevani tirkistelijä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti