sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Näyttelykuvia 551 & 552: Lähistöllä taas

Eilen kävin parissa näyttelyssä kotini lähistöllä. Gallery Kalhama & Piippo Contemporaryssa oli esillä Jukka Rusasen (s. 1980) Eject (18.11.2011–8.1.2012), joka meinasi livahtaa kokonaan ohi – näin käy toisinaan, kun galleria on liian lähellä.
Rusanen on vähentänyt figuratiivisuuttaan ja taidehistoriallisia viittauksia, minkä koen hyvänä kehityksenä, ja antanut tilaa komealle, ilmeisesti vähän intuitiivisemmalle elemaalaukselle. Väliin hän tuntuu piirtävän siveltimellä – vähän kuin Marjatta Tapiola (s. 1951) konsanaan, joskaan ei ihan niin virtuoosimaisesti – ja väliin hän on taas antanut hurjien värikerrosten jäädä reliefimäisinä pintaan:

 
Rusasen näyttely oli salonkikelpoisella tavalla komea, mutta kaikessa ekspressiivisyydessäänkin se oli ehkä kuitenin vähän liian sliipattu, että olisin sittenkään niin ylen innostunut. Tätä kyllä korosti Kalhama & Piipon uusi valaistusratkaisu, joka oli karmea. Ylikirkkaat neonputket toivat sellaisen epätodellisen fiiliksen, että oli kuin olisin ollut jonkin ironisen leffan newyorkilaisessa taidemaailmassa. Kuin olisi kulisseissa liikuskellut (outo kirkkaus ei välitettävästi välity tarpeeksi alla olevasta ripustuskuvasta):


Mutta on Rusanen selvästikin maalari, jonka kehitystä on syytä seurata.  

***

Galleria Fafassa oli ensimmäisessä helsinkiläisessä yksityisnäyttelyssään nuori graafikko, jonka kehitystä taitaa olla myös syytä seurata. Mari Hallapuron (s. 1985) näyttely Still alive and birdwatching (5.–22.1.) herätti ensivaikutelman, että vieläkö näitä perinteisiä graafikoita jostain tulee, mutta tarkempi katsominen oli oikeastaan aika innostavaa. Hallapuro on kuvannut maisemia, asetelmia ja lintuja hauskalla tavalla niin, että prosessi on jäänyt näkyviin. Kuvasarjat lisääntyvät, muuntuvat, menevät välillä jopa tukkoon:


Ja runsas kuivaneulainstallaatio Lintubongailu (2011) tuotti katsojallekin hauskan bongailufiiliksen, kun yritti samalla kertaa bongailla sekä lintulajeja että toisaalta teknisiä variaatioita:


Varsin tuore ja raikas näyttely. Oikein jo odotuttaa, että minkälainen graafikko tästä Hallapurosta tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti