sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Maailman hahmottamisesta

Vielä yksi kevennys. Sitten ryhdyn kirjoittamaan kolmea juttua. 
Kävin tänään baarissa yhdellä paukulla ja tapasin matemaatikkoystäväni Laamasen. Ulkona tupakalla hän opetti minulle vanhan niksin: miten voidaan testata helposti, onko luku 11:llä jaollinen. Hän nimittäin katsoi parkissa olevaa autoa ja muisti äkillisesti tuon vanhan säännön.


Lasketaan ensimmäisestä luvusta alkaen joka toinen luku yhteen ja sitten toisena olevasta alkaen joka toinen. Ensimmäisen toimituksen summasta vähennetään jälkimmäinen. Jos tulos on 0 tai 11, on luku 11:llä jaollinen. Siis yllä olevasta kuvasta 1+3-4=0.
En minä tiedä, mitä tällaisella tiedolla voisi tehdä, mutta lukumystiikkaa ainakin voisi miettiä. Tai sitten Pascalin kolmiota, jonka Laamanen myös muisti. Sen avulla "luvun 11 neljä ensimmäistä potenssia saadaan Pascalin kolmion neljältä ensimmäiseltä riviltä kirjoittamalla rivillä olevat numerot välittömästi peräkkäin." Mitähän tuokin tarkoittaa?
Kai siitä voisi ainakin taideteoksen tehdä.
On kuitenkin hieno olo, kun nyt pystyy nopeasti hahmottamaan maailmaa silläkin perusteella, että mitkä kaikki näkemänsä lukusarjat ovat 11:llä jaollisia. Onhan taidekin ikään kuin turhaa – ja juuri siksi tärkeää ja tarpeellista.

3 kommenttia:

  1. kanstis joksus 3 jutun sijasta keskittyä yhteen ja zoomata syvemmälle

    VastaaPoista
  2. määrä kuin ei aina tai useinkaan takaa laatua

    VastaaPoista
  3. Kas kun ne vuokratkin pitää jotenkin hoitaa. Eikä freelancerin kesälomaakaan kukaan maksa. En minä oikeasti haluaisi kirjoittaa kolmea juttua päivässä.

    VastaaPoista