tiistai 4. toukokuuta 2010

Julkaistua 20: Salvelan kesä


Herään 05.42. Kaikki tekemättömät työt tuntuvat kaatuvan niskaan. Pitää siis vain yrittää tehdä niitä yksi kerrallaan pois ja sitten taas katsoa, missä mennään. 
Välillä sitä joutuu kirjoittamaan kaikkea sellaista, josta ei ns. lastenlapsille jää paljoa kerrottavaa – muun muassa lehdistötiedotteita. Niiden kanssa ei saa söhrätä liikaa aikaa. Tässä esimerkki. Kello on nyt. 06.27. Alan kirjoittaa. 
...
Ja nyt kello on 06.56. Meni siis jo melkein yliajalle, mutta tässä se [kai tämäkin on ikään kuin julkaistua?]:

Salvelan kesä

Galleria Orton järjestää yhteistyössä Ravintola Salven kanssa 8.6. – 30.6.2010 Galleria Ortonin kesänäyttelyn Salvelan kesä. Yhtä aikaa kevytmielisessä ja vakavassa taidenäyttelyssä esiintyy joukko suomalaisia eturivin taiteilijoita, jota yhdistää ystävyys, taiteilijaravintolan viimeisten mohikaanien henki ja usko taiteen hyvää tekevään voimaan. Mukana ovat Jorma Hautala, Pekka Kauhanen, Ukri Merikanto, Tapani Mikkonen, Matti Nurminen, Matti Peltokangas, Olavi Pajulahti ja Roi Vaara.
Legendaarisen kuvataiteilija Juhani Harrin ja rakastetun sanoittaja Vexi Salmen ympärille alkoi 1990-luvulla kehittyä Ravintola Salveen pöytäkunta, jonka myötä Salvesta tuli taiteilijaravintoloistamme ehkä se viimeisin. Kaikki yllä mainitut Salvelan taitelijat ovat myös omilla näyttelyillän esiintyneet jo kymmenettä vuottaan juhlivassa Sairaala Ortonin kahvilassa toimivassa Galleria Ortonissa – maailman ainoassa galleriassa, jolla on oma sairaala.
Kesänäyttelyn on kuratoinut taidekriitikko Otso Kantokorpi, jonka hahmottelema löyhä teema käsittelee synestesiaa, taiteen moniaistisuutta. Esimerkiksi sitä, miten ”kuva soi”.
Tervetuloa tutkimaan juuri näiden taiteilijoiden tuottamaa ainutlaatuista yhteissointia. Onko se tiukkaa kuin bebop vai swengaako se kuin hirvi? Marssia tai humppaa se ei ainakaan ole. 

***

Tällainen on siis tulossa. Galleria Ortonin  graafisesta ilmeestä vastaa nykyään kuvataiteilija Timo Setälä (s. 1959). Hän ei varmaankaan yhtään pidä siitä, että laitan näkyville jotain keskeneräistä, mutta kurillanikin – ja hauskojen muistojen kunniaksi – teen sen. Rockkiertueen tavoin Salvelan kesälle tulee oma t-paita, josta ohessa ensimmäinen luonnos. Teimme Timon kanssa aikoinaan vuonna 2003 yhteistyötä Helsingin Taidehallissa esiintyneille Turhille pojille (Juhani Harri (s. 1939), Jorma Hautala (s. 1941), Pekka Kauhanen (s. 1954), Matti Kujasalo (s. 1946) ja Ukri Merikanto (s. 1950)). Tuolloin julisteen ensiversiossa luki Ukri Meriklanto ja nyt t-paidan ensiversiossa lukee Ukri Merkianto. Onneksi olemme rutinoituneita oikolukijoita:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti