sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Julkaistua 774: "Kaikki saa menää pieleen"

Tämä ei ole vielä lähtenyt julkisuuteen, mutta pannaan se nyt ennakkomainontana. Maaria Märkälällä (s. 1964) on Galleria Katariinassa tulossa näyttely Maailmanlopun kuvat (22.6.–10.7.). Kävin hänen työhuoneellaan 11.5. keskustelemassa erilaisista maailmanlopuista ja kirjoitin tiedotetekstin: 

”Kaikki saa mennä pieleen”

Tänä vuonna Välimereen on hukkunut arviolta 2 400 Eurooppaan pyrkinyttä ihmistä. Uutiset ahdistavat minua joka päivä ja lisääntyvässä määrin – oli sitten kyse kotimaasta tai muualta maailmasta. Maailmanlopun tunteet valtaavat alaa. Sivilisaatio tuntuu hiipuvan ja murenevan.
Minulta kuoli äskettäin hyvä ystävä. Niitä on lähtenyt 2000-luvulla jo useita. Ystävän kuolema ei tuota kuitenkaan maailmanlopun tunteita. Se pistää miettimään, keskittymään, pysähtymään. Se tuo tärkeät asiat esiin.  
***

Maaria Märkälälle tuli tunne, että hän ei jaksa enää lukea aamun lehteä. Kuolleet mehiläiset. Kuivuus. Kenelle vesi kuuluu? Kenelle maapallo kuuluu? Miksi me olemme itsekkäitä? 


Märkälä halusi maalata mustia maalauksia. Prosessi vei mukanaan. Ei hän enää uhku maailmanloppua mennessään työhuoneelle. Hän uhkuu pikemminkin edellisen maalauksen tuottamia haasteita, uusia ajatuksia. Musta ei ole enää pelkkä tunne vaan myös maalarin formaalinen ongelma. Ehkä jo enenevässä määrin. Näin maalari toimii. Ajatuksista ja tunteista tulee säikeitä prosessissa, jota ei enää kykene välttämättä jäsentämään ja palauttamaan rakennetekijöihinsä. 


Märkälälle maalaaminen on tapa elää, myös käsitellä asioita. Yksittäisessä maalauksessa voi yhdistyä monta tunnetilaa ja mielleyhtymää, mutta se on myös yksi. Jos se on onnistunut ja valmis, se pistää maalarin miettimään, keskittymään, pysähtymään. Se tuo tärkeät asiat esiin. Parhaimmillaan se sikiää myös seuraavan maalauksen. 
Märkälälle prosessi on avoin ja suunnittelematon. Se sisältää myös epäonnistumisen mahdollisuuden. Hän tietää, että epäonnistuminen antaa tilaa onnistumiselle. ”Kun teema on maailmanloppu, olen antanut luvan sille, että kaikki saa mennä pieleen”, hän toteaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti