lauantai 31. tammikuuta 2015

Katutaidetta 116 & Arkisia havaintoja: Kadulta sisustuskitschiksi

Eilen kävin palaveeraamassa erään taiteilijaystäväni kanssa. Matkalla baariin törmäsin Inter-Artin ikkunassa katutaiteilija Banksyn (s. ?) työstä tehtyyn julisteeseen:


Näky sai aikaan oudon tunneryöpyn. Ensin ajattelin, että se oli kategoriavirhe: Banksyn työt eivät kuulu pikkuporvarilliseen kodinsisustukseen. Ensimmäinen ajatukseni taisi olla: "Vallankumous syö lapsensa."
No, sitten seurasi heti itsekriittinen ajatus: Jos kerran Banksyllä on joku kuvallinen sanoma, niin eikö ole parempi niin, että sanoma leviää myös kohtuullisen edullisesti (en tosin käynyt kysymässä hintaa) julisteina kuin Sothebyllä myytävinä kalliina taideobjekteina. Eikö tämä ole demokraattisempi tapa jaella taidetta?
Sitten taas ajattelin, että Banksyn ilmeisen osaava tapa jaella taidettaan ja tehdä sillä hyvää taloudellista tulosta sahaa omaa oksaa: eikö hän juuri näin toimien itsekin ole osa sitä kulutuskeskeistä kapitalistista yhteiskuntaa, jota hän töissään kritisoi?
No, sitten seurasi taas itsekriittinen ajatus: mitä tässä jeesustelemaan, pitäähän meidän kaikkien ansaita elantomme – niin taiteilijoiden kuin taidejournalistienkin. 
Sitten en enää ajatellut mitään. Jäin vain hämmästyneeksi siitä, että näinkin pieni arkinen havainto kirvoittaa kaikenlaisia mietteitä.
Myöhemmin piti vielä tarkastaa, että "vallankumous syö lapsensa" juontaa Georg Büchnerin näytelmästä Dantonin kuolema. Enpä  tuotakaan tiennyt. Tuli siis sivistyttyä.
Tässä sitaatti Büchnerin kirjeestä vuodelta 1836:
"Ettäkö sivistynyt luokka uudistaisi yhteiskunnan jonkin aatteen avulla? Mahdotonta! Meidän aikamme on puhtaasti aineellinen. … Olen vakuuttunut siitä, ettei sivistynyt ja hyvinvoipa vähemmistö halua milloinkaan luopua kireästä suhteestaan suureen kansanluokkaan, miten paljon se sitten itselleen vallanpitäjiltä myönnytyksiä kaivanneekin. Ja suuri luokka itse? Siihen tepsii vain kaksi vipusinta, aineellinen kurjuus ja uskonnollinen fanaattisuus."
Hmm.

9 kommenttia:

 1. Ainakin Enrico Baj ja Joan Miro tulevat mieleen taiteilijoista, jotka eivät ollenkaan välittäneet teostensa rariteettiudesta, vaan valmistuttivat estottomasti myös julisteita ja muita painotuotteita teostensa kuvista. Käsittääkseni heidän ideansa oli juuri tuoda työnsä jokaisen hankittavaksi, samaan aikaan kun heidän maalauksiaan myytiin kalliilla gallerioista ja huutokaupoista. Samalla he eivät myöskään välittäneet tekijänoikeuslaeista, jotka suuntaavat teoksia rariteettiuteen ja mukana oli kai myös annos tervettä populismia. Ja sitä, että he olivat taiteilijoita joilla oli myös moiseen varaa.

  VastaaPoista
 2. Niin, kai täytyy myös miettiä Kaj Stenvallia ja tuotteistamista. Kaj on siitä varmaan kärsinytkin aika paljon, kun on menettänyt mainettaan "puhtaana" taiteilijana.

  VastaaPoista
 3. Banksyn on pakko tehdä rahaakin, toimintatapa on niin haasteellinen? Jos se olis puhdasmielinen (teeskentelijä), sitä ei enää olis. Parempi muistuttajana jupin seinällä kuin unohdettuna.

  VastaaPoista
 4. Julkaisupaikastaan irroitettuna Banksyn kuva on vain söpöä grafiikkaa, joka istuu minkä tahansa dink-asunnon seinälle. Lapsi on unohtanut vallankumouksensa.

  VastaaPoista

 5. I am a Staff Author at FieldEngineer.com a Marketplace for On-Demand telecom workforce, extending from field engineers to high-level network engineers, project managers and Network Architects in 146 nations.

  soa security

  VastaaPoista
 6. Now, you are only a step away from using the program. You must activate the software on office.com/setup before you start the Office apps.
  To protect all your Windows, Mac & Android devices. Get and easily run Anti Viruses and Learn how to create anti- virus account, enter 25 characters alpha-numeric Product Key/code, and successfully install with the Product key. Norton.com/setupis a product of norton setup. The if you support the Get facing problem to activate the webroot.com/safe or the install the Microsoft Office product product. Install with Product Key.

  VastaaPoista
 7. Do you know that you can easy post your painting on instagram and buy instagram likes from here https://soclikes.com/buy-instagram-likes? Such way more people will see it and somebody buy it

  VastaaPoista
 8. Pidän tästä kuvasta, vain rakastan sitä. Voinko lähettää sen Facebookiin? Ostan tykkäyksiä täältä https://viplikes.fi. Saanko?

  VastaaPoista
 9. Pretty useful article. I merely stumbled upon your internet site and wanted to say that I’ve very favored learning your weblog posts. Any signifies I’ll be subscribing with your feed and I hope you publish once additional soon.서산스웨디시
  아산스웨디시
  천안스웨디시
  예산스웨디시
  당진스웨디시
  충주스웨디시
  제천스웨디시

  VastaaPoista