sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Sianliha säätelyyn

Brittiläinen Daily Mail uutisoi 13.1., että maailman suurin akateeminen kustannustalo Oxford University Press (OUP) on kieltänyt sianlihan mainitsemisen lastenkirjoissaan. Kiellettyjä ovat kirjallisen ohjeen mukaan "pigs plus sausages, or anything else which could be perceived as pork". Kysehän on tietysti OUP:n potentiaalisesta muslimi- ja juutalaisasiakaskunnasta. Näin kustantamon puhemies: "Many of the educational materials we publish in the UK are sold in more than 150 countries, and as such they need to consider a range of cultural differences and sensitivities."
Daily Mailin haastattelemat muslimi ja juutalainen pitivät tätä naurettavana touhuna.

Putte Possu synnyinvuodeltani.

Tulee mieleeni Suomestakin vastaava tapaus: Kuvanveistäjä Pekka Jylhän (s. 1955) hilpeät betoniporsaat poistettiin vuonna 2001 Espoosta osin samoista syistä, eivätkä syyt silloinkaan johtuneet muslimien vaatimuksista, vaikka näin myöhemmin kerrottiinkin. 

Pekka Jylhän betoniporsas. Kaatopaikalle ne kuulemma piti viedä, mutta olen nähnyt niitä pelastettuina useammassakin paikassa.

Mitähän tästä nyt pitäisi ajatella? Suomessa asiasta ovat elämöineet omat natsimme, Kansallinen Vastarinta, enkä oikein haluaisi olla heidän kanssaan samassa rintamassa. Mutta onhan tämä tragikoomista.


"Voihan nakki!", huudahtaa eräs läheinen ihmiseni aina silloin tällöin ajattelematta lainkaan kulttuurisia eroja ja asioiden sensitiivisyyksiä.

PS. Asiaahan voi toki tarkastella kapitalismin tuottaman sisäistetyn herruuden ja sitä kautta syntyvän itsesensuurin kautta. Kuten asiasta uutisoinut The Independentin Jon Stone muistuttaa, maailman seitsemän miljardin väestöstä noin 1,5 miljardia on muslimeita, ja maailman 49 muslimienemmistöisen maan väestö on nuorta ja kasvavaa muodostaen näin merkittävän koulutusmarkkinan. Ja juuri koulutusmarkkinohin brittiläiset ovat satsanneet ihan ohjelmallisestikin. 
Nykyaikaisen talousfundamentalismin taustaa vasten tarkasteltuna OUP toimisi siis täysin rationaalisesti ja fiksusti. 
On siis syytä miettiä myös uusliberalismin ja sananvapauden problemaattista suhdetta. Money talks, bullshit walks.

PPS. Miksihän suomalainen lehdistö ei ole reagoinut tähän uutiseen millään tavoin? Aamulehtikin katsoo asiakseen uutisoida pekonilta tuoksuvia raaputusarpoja mutta ei pekonikieltoa lastenkirjoissa. Helsingin Sanomissakaan ei ole ollut mitään.

PPPS. Piti jatkaa surffailua. Tästä linkistä vielä luottolehteni The Guardianin juttuun asiasta 14.1. Siinä muistutetaan myös tapauksesta, jossa yksi maailman suurista kustantamoista, HarperCollins poisti Lähi-idän kouluille markkinoidusta karttakirjasta kokonaan Israelin. Tästä linkistä alkuperäinen juttu. HarperCollins on nykyään muuten Rupert Murdochin lafka. Forbesin miljardöörilistalla Murdoch on sijalla 72 – varallisuutta 13,7 miljardia dollaria. On helpompaa ja siten tuottoisampaa myydä kirjoja, jotka eivät pahoita ostajan mieltä. Money talks...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti