maanantai 17. elokuuta 2015

Virossa 165 & Näyttelykuvia 996: Superviikonloppu Viron pohjoisrannikolla

Helsingissä oli tapahtumien superviikonloppu, mutta minäpä lähdin karkuun Vihulan kuntaan Länsi-Virumaalle, alle 30 asukkaan Karepan kylään, missä sijaitsee taidemaalari Richard Sagritsin (1910–1968) kotimuseo. Sitä hoitaa ystäväni, taidehistorioitsija Teet Veispak, joka on järjestänyt paikassa aina elokuisin performanssi- ja installaatioillan. Nyt lauantaina teemana oli Minek (= Meneminen). Paikka on kuin paratiisi...



... jopa viineineen...


... ja nahkiaisineen...


... joita saadaan runsaasti viereisestä Seljajoesta:


Illan aloitti hieno kitaristi ja laulaja Riho Sibul:

Leonhard Lapinin (s. 1947) performanssi tapahtui viimeisen biisin aikana niin ovelasti, etten ehtinyt ottaa edes kuvaa. Hän naulasi avustajansa (Veispak) kanssa laudat yhden ikkunan eteen ja lähti matkalaukkuineen. Mutta mies on koko ajan muutenkin kuin elävä performanssi:


Lapinilta oli museon tiloissa myös esillä (elo–syyskuu) taideteos Rytmit sfäärissä (1992), jonka hän oli löytänyt siivotessaan työhuonettaan. Se on ollut esillä ainoastaan kerran, Helsingin Taidehallissa Taidekoulun Maan näyttelyssä – Lapin opetti tuolloin Maassa:


Taidemaalari Valeri Vinogradovilta (s. 1952) oli installaatio museon tiloissa:


Illan virallisen osuuden päätti kuvanveistäjä Jüri Ojaver (s. 1955), joka teki oman juttunsa oman veistoksensa seassa. Menoa ja ääntä piisasi:


Epävirallinen osuus kesti myöhään yöhön – söimme Ojaverin valmistamia nahkiaisia (viroksi silmud) ja Lapinin valmistamaa salaattia jne...

 

... mutta aamu raikasti kaiken, kun uimme Ojaverin kanssa pitkään vaan ei pitkää matkaa – 13 m/s vastatuuleen – Itämeressä:


Vakavasti ottaen: jos olette ennen lokakuuta Virossa ja haluatte kokea jotain pientä, kaunista ja erilaista, matkatkaa Karepaan – matkaa Tallinnasta itään on noin 115 km. Sagritsin ateljee on yksi maailman ihanimmista. Uimavehkeet mukaan: museolta on matkaa hiekkarantaan muutama sata metriä.

Sagritsin itsensä näkemys samalta rannalta ja Myrskyisesta päivästä vuodelta 1963.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti