"Klassismi
on mahdollista myös modernissa"
Atropos, 2015.
Viimeistä lausetta en allekirjoita enää. Kyllä Weckmanin maalaukset todistavat voimakkaasti subjektista ja jatkuvasta itsereflektiosta siitä, mitä maalaustaide on ja voisi olla, eikä kyse ole mistään automaattikirjoituksen kaltaisesta ryöpystä. Taidehistoriakin on mukana koko ajan, ja Weckman muun muassa toteaa: ”Minulla on voimakas tunne siitä, miten klassisismi on myös modernismissa mahdollista.”
Näin on nyt nähtävien uusien töidenkin laita. Mutta vapautumisen suhteen taisin olla oikeassa, eikä hänen uteliaisuudessaankaan ole toivomisen varaa: uusia kokeilun kenttiä tuntuu löytyvän jatkuvasti.
Näytös, 2015.
Kyse ei ole kuitenkaan pelkästä itsereflektiosta vaan pikemminkin koko maalauksen kentälle ikään kuin velvoittavana vaatimuksena tulleen pohdinnan osuudesta: ”Öljymaalaus on perinnelaji, joka on historian saatossa siirtynyt taiteilijoiden pohdinnan välineeksi silloinkin, kun pohditaan maalauksen tekemistä riippumatta aikakauden tarinoista.”
Weckman onkin yhtäaikaisesti sekä ajaton maalari että myös tätä aikaa kommentoiva tekijä, joka tietää, että taiteilija ei ole sen paremmin erillään muusta maailmasta kuin esimerkiksi omasta idiosynkraattisesta henkilöhistoriastaankaan. Weckman ei kerro siitä mitään varsinaista tarinaa, mutta siellä se kuitenkin on. Itse hän tiivistää: ”Taiteen tekeminen on pikemminkin etäisyyden ottamista kuin vähentämistä. Ellei teeskentele että maalatessa on yhtä elämän kanssa, jotenkin enemmän. Ei ole, ei sen lähempänä kuin kävellessä, nukkuessa tai syödessä. Jonkinlaista keskustelua kuitenkin.”
Vuonna 2005 tohtoroitunut Weckman on joutunut varmaankin välillä ulkopuolelta langetetun teoreettisuuden vangiksi, joka pakottaa katsojan ikään kuin löytämään filosofisen avaimen kuhunkin teokseen. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jo edellisessä näyttelyssä alkanut vapautuminen on vain lisääntynyt, ja kun hän on maalaukseen siirryttyään lisännyt volyymia, tuottaa se katsojalle enemmän elämyksellisiä vapauksia, mahdollisuutta olla teoksen kanssa sellaisessa dialogissa kuin haluaa – jopa piittaamatta taiteilijan mahdollisista intentioista, mutta voivat ne olla ovelasti siellä kätkettyinäkin, kuin piilo-opetussuunnitelmana siitä, miten katsoa taidetta.
Näyttelyn
yhteydessä Parvs Publishing julkaisee Weckmanin viime vuosien maalauksista
kattavan kirjan My Way & The Highway,
jossa on Altti Kuusamon laaja johdantoessee, Otso Kantokorven lyhyempi
keskusteluun perustuva teksti sekä Weckmanin omat jälkisanat.
Ja on kai syytä
mainita sekin, että vuonna 1969 Galerie Strindbergissä näyttelyuransa
aloittanut Weckman täyttää 70 vuotta näyttelyn aikana – 10.2.2016. Silloin hän miettii varmaan omaa ajatustaan: "Muodot kirivät ajan
läpi erilaisissa aineissa, vaikka syyt niihin vaihtelevat."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti