torstai 12. marraskuuta 2015

Todistusaineistoa gentrifikaatiosta

Yksi viime aikojen kiinnostavimmista taidekeskusteluista on Jussi Koitelan (s. 1981) herättämä. (Tästä linkistä muuten taustaksi eräs hänen haastattelunsa.)
Koitela kirjoitti 30.10. Taiteilija-lehteen kolumnin 'Näyttelytilat ja instituutiot arvontuottajina sekä vallankäyttäjinä'. Hän puuttui muun muassa gentrifikaatioon: "SIC Jätkäsaaressa ja Sorbus Kalliossa liittyvät kaupunkitilaan ja sen taloudellisen arvon muutokseen taidetiloille hyvin perinteisellä tavalla: Ne ovat toiminnallaan gentrifikoimassa näitä alueita ja ovat osana prosessia, joka korottaa asuntojen ja liiketilojen hintoja. Samalla Helsingin keskustan läheiset alueet muuttuvat yhä keskiluokkaisemmiksi ja porvarillisiksi. Tuntuukin kohtuulliselle, että SIC ja Sorbus, jotka sijoittavat toimintansa Jätkäsaareen ja Kallioon, maksavat taiteilijalle tilanteessa, jossa hänen työstään hyötyvät asuntoihin ja liiketiloihin sijoittavat tahot."
Ja tästähän alkoi keskustelu. Sorbus-galleria ja turkulaista Titanik-galleriaa pyörittävä Arte ry vastasivat 5.11. Koitelalle. Tässä linkki. Ja sitten Koitela vastasi molemmille 9.11. Tässä linkki.
Minäkin punavuorelaisena mietin gentrifikaatiota usein. Nykyään miltei päivittäin, koska näen siitä miltei päivittäin vääjäämättömän todisteen, joka on samalla myös epärehellinen:


Bulevardilla maaliskuussa avattu ravintola Bröd Punavuori ei nimittäin sijaitse Punavuoressa vaan Kampissa. Punavuori alkaa vasta korttelin toiselta puolelta Uudenmaankadulta. Nimenvalinta kertoo vastaansanomattomasti gentrifikaatiosta. Ennen Rööperinä tunnetun työläiskaupunginosan nimellä kannattaa siis jo ratsastaa. Mutta tuskin se sentään kovinkaan voimakkaasti johtuu siitä, että Kuvataideakatemian Exhibition Laboratory sijaitsee Punavuoressa.

PS. Ja sitten se itseironinen osuus. Nimitän Brödin tavoin itseäni punavuorelaiseksi, vaikka osoitteeni on myös virallisesti Kampissa. Olen kuitenkin edes rajalla – toisin kuin Bröd. Koska kaupunginosat jakautuvat virallisesti siten, että raja on aina jommalla kummalla puolella katua eikä keskellä, voin itseäni kevyesti huijaten lohduttautua sillä, että kiinteistökartan mukaan parvekkeeni on Punavuoren puolella, ja vietän siellä paljon aikaa, koska röökaan. Ovatkohan taidekriitikotkin gallerioiden tavoin gentrifikaation agentteja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti