maanantai 19. maaliskuuta 2012

Näyttelykuvia 617 & 618 & Katutaidetta 57: Akatemiasta ja kadulta

Vietin viikonlopun Tallinnassa katsomassa taidetta, mutta palaan siihen vasta, kun olen purkanut vähän rästejä. Palaan siis vielä toissaviikkoon, jolloin keskiviikkona 7.3. kävin kahdessa näyttelyssä.
Korjaamo Galleriassa oli esillä suomalais-pietarilaisen Jan Nevan (s. 1974) maalauksia (2.–25.3.). Pietarissa opiskelleen ja siis klassisen venäläisen koulutuksen saaneen Nevan jälki on komeaa:


Neva on maalannut aiemmin klassisempaa figuuria mutta on nyt mennyt abstraktimpaan suuntaan. Näin hän itse: "Maalaan ihmishahmoja joista on riisuttu pois kaikki kulttuuriset merkit, joista on jäänyt jäljelle vain palanutta, kuivunutta lihaa. Nämä ihmishahmot voivat edustaa mitä vuosituhatta hyvänsä. Ne ovat olentoja heitettynä taivaan ja maan väliin, ne kantavat mukanaan eksistentiaalista tuskaa."
Minua on viime aikoina hieman ärsyttänyt se tapa, jolla Neva on esiintynyt julkisuudessa täynnä hybristä – se miten hän on korostanut sitä, että juuri tällainen klassinen venäläinen maalarikoulutus on sitä ainoaa oikeaa koulutusta ja kuinka esimerkiksi käsitetaiteen tekeminen on helppoa siihen verrattuna. Mutta kai aika tasii. Nuoren miehen täytyy olla täynnä voimantunnetta – tai ainakin joidenkin nuorten miesten. 
Nevan jälki on kuitenkin hienoa ja ekspressivisyydessäänkin harkittua, ja töissä on paljon vääntöä. Hieno näyttely siis.

***

Sitten piipahdin Kuvataideakatemiassa asioilla ja ihmettelin pihalle ilmestynyttä katutaideduunia. En kerinnyt saamaan oikein selvää sen sanomasta ja tekniikasta, mutta hieno se oli. Täytynee vähän tutkia sen taustoja:


Ja sitten oli vuorossa katutaiteesta ponnistavaa ilmaisua galleriassa. Make Your Mark Galleryssä oli Janne Siltasen (s. 1976) näyttely Always the Outsider (2.–31.3.. Tämä Kuvataideakatemiasta valmistunut maalari on löytänyt graffitiherätyksensä 11-vuotiaana koivukyläläisenä poikana, ja jäljet näkyvät. Tässä tekijän omia lähtökohtia: "Inspiraation lähteinä minulla toimii lähes aina uutiset, vääryydet joita kohtaan nykymaailmassa, musiikki, elokuvat, sarjakuvat, katutaide ja kaikki mikä vaan vähänkään säväyttää minua ja minkä tuonti taulun pinnalle on minusta kiinnostavaa."
Vähän hajanaista jälki oli: Ainakin minusta tuntuu, että olisi hauska nähdä Siltaselta keskitetympää ilmaisua, jotain teemaa enemmän syvennettynä ja tutkittuna. Mutta kyllä hän kiinnostavia duuneja tekee:

Ps. Vähän myöhemmin. Tulipa tuossa jo alle kommenti, joka kertoi, että Kuvataideakatemian pihalta löytyvän duunin tekijä on Jussi TwoSeven (s. ?), jolla on takanaan jo muutama näyttelykin. Tässä linkki Voiman arvioon toissavuotisesta näyttelystä.

2 kommenttia:

  1. Hei, tuo Kuvataideakatemian pihalla oleva hieno teos on Jussi TwoSevenin http://jussitwoseven.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Jussi TwoSeveniltä on teos esillä myös Porin taidemuseon Street Art - The New Generation -näyttelyssä. Näyttely on esillä Porissa 27.05. asti.

    VastaaPoista