torstai 2. helmikuuta 2012

Julkaistua 261 & Luettua 101: 10.000 taideteosta sairaaloihin -kampanjan opaskirja on ilmestynyt

Osapuilleen vuosi siten käynnistyi Ilkka Taipaleen ja Galleria Ortonin toimesta hieno kampanja, jonka tavoitteena on nimensä mukaan yksinkertaisesti hankkia 10.000 taideteosta Suomen sairaaloihin. Nyt kampanjan tueksi on ilmestynyt opaskirjanen, jossa kerrotaan jo toteutuneista sairaaloiden taidehankkeistä ympäri Suomea ja usean kirjoittajan toimesta. Minä ortonilaisena osallistuin hommaan sen verran, että kirjoitin asiasta lehdistötiedotteen:

10.000 TAIDETEOSTA SAIRAALOIHIN -kampanjan opaskirja on ilmestynyt

10.000 taideteosta sairaaloihin -kampanja sai alkunsa vajaa vuosi sitten, kun ORTON Invalidisäätiöllä järjestettiin Kellokosken sairaalassa monia taidehankkeita ideoineen ja organisoineen dosentti Ilkka Taipaleen ja Galleria ORTONIN (professori Seppo Seitsalo ja yhteyspäällikkö Sirpa Viljanen) toimesta seminaari, jossa monen esitelmän ja keskusteluiden voiman kartoitettiin taiteen merkitystä sairaalaympäristöissä.
Avauksen toimintaympäristönä Sairaala ORTON olikin luonteva, sillä sen jo kymmenen vuotta toiminut Galleria ORTON, gallerian laaja veistospuisto ja ympäri sairaalaa levittäytyneet taiteen talletuskokoelmat ovat toimineet hyvänä esikuvana tämänkaltaiselle hankkeelle. Hanketta ovat nyttemmin ryhtyneet tukemaan mm. Tehy, Lääkärin sosiaalinen vastuu ry. ja Psykiatrian yhteistyö ry.
Tavoite on varsin selkeä: hankkia lähivuosina 10.000 taideteosta suomalaisiin sairaaloihin. Nyt kun hanke polkaistaan kunnolla käyntiin, on kampanjan avajaisseminaarin tuottama materiaali julkaistu 56-sivuisena kirjana, jonka 16 artikkelissa esitellään hankkeen taustoja ja erilaisia jo toteutuneita sairaaloiden taideprojekteja eri puolilla Suomea.
Hanketta vauhdittaa myös taideopiskelijoille järjestetty julistekilpailu, jonka voittivat yhteisellä ehdotuksellaan Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian 3. vuosikurssin opiskelijat Janne Kunttu ja Juha Nikkilä.
 
”Tällä kirjasella haluamme kannustaa ja haastaa hankkimaan – ja toisaalta kertoa mahdollisuuksista hankkia – taideteoksia suomalaisten sairaaloiden, terveyskeskusten ja muiden hoitolaitosten seinille ja käytäville. Tarkoituksenamme on korostaa sairaaloiden visuaalisen ilmapiirin merkitystä työviihtyvyyden ja terveyden edistäjänä.”

Liite: Julkaisun kannet ja kilpailun voittanut juliste

Lisätietoja ja julkaisun jakelu tiedotusvälineille:
Sirpa Viljanen, yhteyspäällikkö
ORTON Invalidisäätiö
050-5364235 tai (09) 4748 2588

Seppo Seitsalo, professori
seppo.seitsalo@orton.fi

Ilkka Taipale, dosentti
ilkka@ilkkataipale.fi

***

Ja tässä tuon 55-sivuisen julkaisun kansi:


Ja tässä voittoisa juliste, joka on aika hauska:


Maksutta jaettava kirjanen ei sisällä mitään erityisen syvällisiä pitkiä esseitä taiteen ja terveyden suhteista vaan kertoo varsin käytännönläheisesti, miten sairaalat ja taide ovat viime vuosina eri tahoilla yhdistäneet voimavarojansa. Jos on hyvä tahtotila, voi sen avulla helposti lähteä suunnittelemaan uusia projekteja. Niinpä kehotankin kaikkia taiteenkentän toimijoita, joita tällainen kiinnostaa, ottamaan rohkeasti Sirpa Viljaseen yhteyttä.

PS. 5.2.12. Hitto, meinasi koko jutun clue unohtua. Kirjanen oli minulla matkalukemisena, kun kävin paskana olevan polveni kanssa Kivelän sairaalan fysioterapeutilla 27.1. Oikein nauru meinasi tulla, kun katsoin odotuskäytävällä potilaille tarkoitettua taidetta:


Taiteilijaa ei teoksessa mainita, mutta oikean alareunan hopealaatassa kerrotaan, että kyseinen akvarelli on lahja Itä-Berliinin ylipormestarilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti