perjantai 17. helmikuuta 2012

Virossa 58: Kiasmalla on ystäviä

Olen viime vuosina tottunut käymään Virossa useasti, viime vuonnakin varmaan kerran kuukaudessa. Nyt on edellisestä käynnistä jo muutama kuukausi aikaa, mutta onneksi pääsin Kiasmassa taas vähän virolaisen taiteen pariin. Tiistaina nimittäin oli hauska Kiasman ystävien tilaisuus, jossa taidemaalari Jorma Hautala (s. 1941) lahjoitti Kiasman kokoelmiin virolaisen taiteilijan Leonhard Lapinin (s. 1947) hienon teoksen Suprematistinen tuoli (1984), jonka hän oli saanut taiteilijalta aikoinaan itse lahjaksi:


Hautala oli luvannut Lapinille lahjoitaa teoksen eteenpäin nykytaiteen museolle, jos Suomeen joskus sellainen saataisiin. Hän myös kertoi tilaisuudessa hauskasti siitä, miten neuvostoaikana taidetta salakuljetettiin Georg Otsilla Suomeen: kantamalla taideteos avoimesti suomalaisen ampumaurheilujoukkueen kiväärejä tarkastavien tullimiesten ohi vanhana tuolinrämänä ("mene nyt siitä tuoleinesi") ja yrittämällä sitten suojella sitä laivamatkan ajan humalaisilta istumahaluisilta matkaajilta. Samassa laivassa sattui vielä olemaan yhdysvaltalaisen taidemuseon kuraattori, joka katsoi ihmeissään ja varmaan vähän kateissaankin sitä, miten Neuvostoliitosta hankitaan merkittävää taidetta ja miten logistiikka hoidetaan.
Ja olipa tilaisuudessa muutakin hauskaa. Kiasman ystävät valitsivat vuoden 2012 Nykytaiteen ystäviksi taiteenkeräilijäpariskunta Raini ja Raimo Heinon, jotka ovat koonneet vuosien mittaan erittän merkittävän kokoelman suomalaista nykytaidetta, joten onnitteluihin on helppo yhtyä:

Heinojen pariskunta ja oikealla Kiasman ystävien puheenjohtaja Riitta Lindegren.

PS. Seuraavana aamuna. Muistinpa yhtäkkiä, että Hautala on kirjoittanut Suprematistisesta tuolista pienen jutunkin Taiteeseen. Jos hyllyssänne on hyvä kokoema vanhoja lehtiä, kaivaakapa esiin numero 1/87.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti