perjantai 17. helmikuuta 2012

Katutaidetta 56: Seminaarissa ja kadulla

Rästien purku jatkuu edelleen. Viime lauantaina olin pitkästä aikaa seminaarisa. Oma yhteisöni – SARV, Suomen arvostelijain liitto ja vielä tarkemmin sen kuvataidejaos – oli järjestänyt Kiasmassa keskustelutilaisuuden Wov! Puhetta mainonnasta, markkinoinnista ja taiteesta. Puheenjohtajana toimi kuvataidejaoksen puheenjohtaja Juha-Heikki Tihinen, ja alustajina olivat kulttuuriantropologi Taina Kinnunen, markkinoinnin ja viestinnän konsultti Markus Leikola (s. 1960 – enpäs muuten edes tiennyt, että hänkin on heittäytynyt taiteilijaksi, katsokaa kotisivut), taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen sekä Hasan & Partnersin pomo Eka Ruola.


Eväät olivat tavallaan hyvät, mutta eihän siitä taaskaan mitään tullut. Osalistujat pysyivät omilla reviireillään ja jargonissaan ja esimerkiksi Kortelainen sai taas tilaisuuden mainostaa omaa työtään varsin narsistisesti – vaikka hän totesikin ääneen olevansa perihäveliäs. Niinpä kävinkin kesken keskustelun pariinkiin otteeseen röökillä. Ja onneksi, sillä näin kuitenkin vastakohdaksi sitä, miten Siperia opettaa ihan oikeasti, kun Kiasman edessä alkoi mielenosoitus Syyrian hallitusta vastaan:


Seminaarin aihe olisi ollut tärkeä, mutta jollain tavalla sisään ei päästy – ei edes Guggenheimin osalta, vaikka siitäkin yritettiin puhua. Voi tietenkin olla, että vireessäni oli joku vika, koska kyllä kollegani Heikki Kastemaa sai asiasta jotain pohdittavaakin – katsokaa tästä linkistä hänen blogikommenttinsa.
Tilaisuuden jälkeen lähdin kolmen kollegan kanssa Painobaariin kaljalle ja matkalla ihailin ACTA-mielenosoituksen tuottamaa katutaidetta – tällaista suomalaiseen talveen sovellettua sapluunatekniikkaa en ole ennen nähnytkään:


Baarissa käymämme keskustelu seminaarin aiheesta oli varsin vireää ja pääsimme ihan asiaankin. Voi tietenkin olla, että seminaarin merkitys onkin juuri tässä: keskustelu jatkuu ja pienemmällä porukalla voi puhua niistäkin asioista, jotka esimerkiksi minun osaltani silkasta kohteliaisuudesta jäivät suuremmassa tilaisuudessa sanomatta. 
Niin, että ehkä se lopulta olikin ihan hyvä seminaari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti