lauantai 10. huhtikuuta 2010

Miksi kirjoitan?

Tämän blogin tarkoitus on kaiken mahdollisen psykologisesti tulkittavan syntyhistorian – nimellä Alaston kriitikko viittaan johonkin perustavaa laatua olevaan rehellisyyden vaatimukseen, jonka nyt yritän itselleni asettaa – ohella toimia taideaiheisten kirjoitusteni arkistona ja myös niiden kommentointipaikkana. 
Yksi syy bloggaamiseen on se, että minulta tuppaavat kovalevyt hajoamaan, eivätkä varmuuskopiot tunnu oikein olevan alaani – olen itse asiassa hukannut vuodesta 2007 taaksepäin kaiken yli kolmenkymmenen vuoden aikana kirjoittamani, mukaan lukien siis tietenkin myös luettelon kaikesta siitä, mitä olen kirjoittanut. 
On toki muitakin syitä. Yksi syy on se, että kriitikon reunaehdot ovat yleensä aivan liian mekaaniset ja ankarat. Sinulle annetaan tilaa esimerkiksi 1 500 merkkiä (siis aika paljon alle yhden liuskan), vaikka kohteena oleva näyttely saattaa herättää moneen suuntaan karkaavia ajatuksia vaikka kolmen liuskan verran. Ja aina joutuu valitsemaan vain yhden näkökulman useammasta mahdollisesta, ja ne valitsematta jäävät saattavat kuitenkin jäädä vaivaamaan. Niitäkin on toisinaan hyvä pohdiskella.
Julkaisen siis kaikki kritiikkini ja muutkin taideaiheiset kirjoitukseni tässä sitä mukaa, kun ne ovat ilmestyneet lehdissä, kirjoissa ja näyttelyluetteloissa. Joudun kuitenkin tekemään sitä tietyllä viiveellä. Tänään esimerkiksi kirjoitin itselleni ennätykselliset kuusi juttua, mutta en voi julkaista niitä etukäteen – se ei olisi korrektia, ja rikkoisin julkaisulla myös sopimustani. Myöhemmin tapahtuvalla julkaisullakin rikon jo silläkin ainakin Kauppalehden kanssa tyhmyyksissäni allekirjoittamaani sopimusta, mutta enpä usko, että kukaan sieltä vaivautuu lähteä minua haastamaan.
Kai sekin on vielä todettava, että projekti ei välttämättä osoittaudu niin kiinnostavaksi kuin kuvittelen. Jos näin on, niin sitten blogi vain kuolee hiljaa pois. Ei se niin traagista ole. Tosin huomaan, että olen jo pitkään seurannut esimerkiksi kollegani Heikki Kastemaan eli Kulttuurinavigaattorin jo pitkään jatkunutta bloggaamista kiinnostuksella ja suorastaan ihailen sitä tapaa, jolla toisen kollegani Irmeli Hautamäen perustama verkkolehti Mustekala on alkanut elää. Ehkä minullekin siis löytyy jokunen lukija.

30 kommenttia:

 1. Hei Otso, kiitos ihailusta. Mustekala on todella levinnyt vähän joka puolelle, mikä on minusta luonteva tapa olla yhteisöllinen aikana jolloin kaikki ovat liikkeellä eri puolilla. Sinä olet päättänyt koota kirjoituksesi yhteen paikkan ja sekin on hyvä. Piakkoin mustekalan sivusto uudistuu niin että kaikkiin juttuihin tulee kommentointimahdollisuus. Jos haluat olet tervetullut mukaan keskusteluun.

  VastaaPoista
 2. Ja minunkin puolestani, Otso, tervetuloa kehiin! Laitoin linkin Kulttuurinavigaattorin reunaan.

  VastaaPoista
 3. Olen iloisesti yllättynyt ja otettu, että olen asiantuntevan blogisi linkkiluettelossa. Olen lukenut blogejasi ja mikä niissä erityisesti viehättää on huumorisi. Leena Hanhijärvi (Leenan blogi)

  VastaaPoista
 4. Tervehdys ja kiitos mielenkiintoisista teksteistä! Näitä lukiessa on kulunut muutama ilta. Olen vasta taideharrastuksen alussa ja nämä netistä löytyvät kritiikit tuovat taustaa ja syvyyttä näyttelyissä käynteihin. Huomaan että tekstit ovat hyvin kirjoitettuja, mutta mitä muuta kriitikon työ vaatii? Olisi mukavaa jos kertoisit maallikolle kriitikon työstä, miten olet päätynyt tähän ammattiin ja mikä on opiskelutaustasi? Arvaan että olet FM, pääaineena taidehistoria?? Ehkä nämä ovat itsestäänselviä asioita teille jotka liikutte taidepiireissä, mutta tavalliselle lukijalle ne antaisivat kiinnostavan näkökulman kriitikon työhön.

  VastaaPoista
 5. En ole FM. Olen ns. drop out. Opiskelin kaikennäköisiä aineita yliopistolla (mm. estetiikkaa, filosofiaa, sosiologiaa ja pääaineenani kulttuuriantropologiaa – en siis lainkaan taidehistoriaa) ja sain itseni hum.kandiksi, mutta sitten en vain viihtynyt siellä. Jotenkin olen vain ajautunut asiasta toiseen. Muun muassa näin tullaan kriitikoksi.

  VastaaPoista
 6. Ai niin vielä: Kiitos kommenteista! On hienoa, että tekemiseni voivat tuottaa jollekin iloa.

  VastaaPoista
 7. Luulen että tuotat iloa aika monelle, ainakin minusta on hauska katsella maailmaa uusista näkövinkkeleistä ja viittaan nyt erityisesti viimeisimpään katutaidetta käsittelevään kirjoitukseesi. Monet kiinnostavat asiat jäävät helposti huomaamatta.

  Yllä oleviin kommentteihisi viitaten täytyy sanoa, että niistä paistaa turha vaatimattomuus, kun ottaa huomioon, että olit ehdokkaana Bonnierin Journalistipalkinnon saajaksi. Ei sellaisia artikkeleita ihan tyhjästä kirjoiteta, vaan siihen tarvitaan asiantuntemusta ja varmaan salapoliisintyötäkin. Se avantgarde-juttu on ihmeellinen kaiken kaikkiaan ja olisi jännä kuulla siitä lisää.

  VastaaPoista
 8. Hei
  tiedoksesi ellet jo tiedä: Restoran Gala Kotkakadulla Tallinnan Tondissa on lopetettu, ilmeisesti muutaman vuoden takaisen talouden syöksylaskun seurauksena. Kiitos oivasta oppaasta Tallinnaan, vietimme raitiovaunuiltapäivän ja -illan kirjasi taskussamme. Seuralaiseni kehotti sanomaan että Tondin ratikkapäättäri muistuttaa maisemaltaan Stalkeria. Terv. Elina Vuola (taidettiin opiskella yleishum.aineita samaan aikaan HY:ssä :) )

  VastaaPoista
 9. Kiitos Otso! Blogisi on avannut taidemaailmaa tuoreelle taidekauppiaalle, joka yrittää muodostaa jonkinlaista kokonaiskuvaa taidealasta. Toivotan sinut myös tervetulleeksi liikkeeseemme, jos joskus Fredaa tallustelet.

  VastaaPoista
 10. Tervehdys, kiinostavat tekstit sulla. Edustan T.E.H.D.A.S taideyhdistystä. Olisiko sulla mahdollista ottaa minun yhteyttä? Liittyen blogi ja kulttuuriverkosto. - sivusto: tehdasry.fi
  osoite atti(at)tehdasry.fi

  Terveisiä!

  Atti

  VastaaPoista
 11. http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/27977BB558317173C225758B00411600

  VastaaPoista
 12. Miksi et pohdi sitä, miksi olet kriitikko etkä uutta ja kummallista luova taiteilija? Blogaamisen pohtiminen on turhan jälkeen jäänyttä.

  VastaaPoista
 13. Minulle itselleni kaiken pohtiminen on tarpeellista. Mutta saatan minä jonkun taiteellisen intervention vielä tehdäkin.

  VastaaPoista
 14. Hei Otso

  Kiitoksia todella mielenkiitoisesta blogista! Hienoa, että joku jaksaa kritiikillä ravistella taide-eliittiä. Jatka samaan malliin. Lopuksi tiedustelen vinkkiä,että mihin Tallinnan gallerioihin kannattaisi tarjota valokuvanäyttelyä?

  VastaaPoista
 15. Moi,
  tallinnan galleriaelämä on aika pientä ja keskittynyttä. esimerkiksi taidehalli (www.kunstihoone.ee) hallinnoi kahta galleriaa: Kunstihoone galerii ja Linnagalerii. Ne ovat tiukkaa nykytaidekamaa, ja niistä kannattaisi varmaan aloittaa.

  VastaaPoista
 16. OK, kiitos paljon vinkistä.

  VastaaPoista
 17. Hei kirjoitin sinulle kommentin, mutta et reagoinut. Miksi sitten pidät blogia, kun et osallistu keskusteluun? Ylimielisyyttä? Blogisfääri on interaktiivisuutta varten.
  Jore Puusa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten keskustellaan miehen kanssa, joka ilmoittaa blogissaan (olen minä siis siellä käynyt): "joista minä ainoana alalla olevista uskallan kirjoittaa"? Ja mistä meidän pitäisi keskustella? Ylimielisyydestä minua on sitä paitsi aika harvoin syytetty.
   Ja töitäkin on aika vitusti niin ettei sitä kaikkeen aina ehdi ja jaksa reagoida.

   Poista
  2. Jore on sulkenut oman bloginsa ties kuinka monennen kerran liian rajun keskustelun takia. Joten se blogisfäärin interaktiivisuudesta.

   Poista
 18. www.derekhill.co.uk

  katso recent works!

  VastaaPoista
 19. Tee hyvä mies jotain blogisi luettavuudelle. Tuhruinen valkoinen teksti mustalla pohjalla ei todellakaan houkuttele lukemaan vaikka aihe olisi kuinka mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
 20. Hei Otso,

  kiitokset ja onnittelut mielenkiintoisesta blogista. Se on asiasisällöltään erinomainen, mutta olen toki edellisen kommentoijan kanssa samaa mieltä, että se on ilmeensä puolesta hieman haastavasti luettava.

  Taiteilijana minunkin on omaa häntääni nosteltava. Siksipä kannustan sinua vierailemaan näyttelyssäni Vanhan Raatihuoneen galleriassa, jos vain Turussa liikut 25.11. mennessä. Uskoisin, että teokseni ovat sinullekin pirteän vanhahtava poikkeus nykytaiteen virrassa. Täällä on hieman tietoa näyttelystä ja taiteestani: http://sampokaikkonen.com/?news=99

  Ystävällisesti,
  Sampo Kaikkonen

  VastaaPoista
 21. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Otso!

   Käy Jangvassa jos kiireiltäsi ehdit (31.3 asti), niin tiedät mitä haluat minulta Salon "Pinnan alla" -näyttelyyn. Osa niistä mitä näyttelyyn jurytit on maalattu jo PIILOON. Niin ne teokset elävät kun on tarve jatkaa. Toki valtaosa teoksista on tallessa ja tulossa Saloon.

   Yt,
   Sami Korkiakoski

   Kuopio

   Poista
 22. Sen lisäksi, että valkoista tekstiä on erittäin epämukavaa lukea mustaa taustaa vasten, blogin luettavuutta huonontaa myös se, että leipistekstissä eivät toimi ä-kirjaimet. Kannattaisi ehkä valita jonkun toisen näköinen teema tälle blogille, joka olisi kaikin puolin toimivampi.

  VastaaPoista
 23. Kiitos kiinnostavasta blogista! Olisi mahtavaa kuulla ajatuksiasi myös tästä ajankohtaisesta näyttelystä: http://www.lansivayla.fi/artikkeli/259713-lapsuudessa-voitettu-syopa-inspiroi-taiteilijaa

  VastaaPoista
 24. Hei, olen lukenut blogiasi. Kiitos mielenkiintoisista kirjoituksistasi!
  Nyt ajattelin vinkata sinulle uudesta galleriastamme Helsingissä sekä erityisesti todella harvinaislaatuisesta Sakari Matinlaurin veistosnäyttelystä. Galleriamme sijaitsee osoitteessa Bulevardi 32/ Albertinkatu 30. Kotisivumme löytyvät osoitteesta www.galleriakajaste.fi.
  Tapaamisiin!

  Taideterveisin, Galleria kajaste

  VastaaPoista
 25. Lämpimät Onnittelut Sinulle, Otso, merkittävällä kulttuurityölläsi ansaitun Pro Sculptura- mitalin johdosta!

  VastaaPoista
 26. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 27. Terve.
  Ehkäpä Alastonta Kriitikkoa kiinnostaisi tämän Lahtelaisen taiteilijan sivusto:
  https://www.facebook.com/sovedism

  Näyttelyn avajaiset helsingissä 4.3.2015
  https://www.facebook.com/events/1028952547121227/

  VastaaPoista