keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Luettua 3: Järjestetty juttu


Eija Aarnio & Saara Hacklin (toim.): Järjestetty juttu. Nykytaiteen museo Kiasma 2010. [Tekstit: Eija Aarnio, Pirkko Siitari, Saara Hacklin, Leevi Haapala]

Järjestetty juttu on Nykytaiteen museo Kiasman 11. kokoelmanäyttely. Näyttelyn yhteydessä ilmestyi myös samaa nimeä kantava kirja, jonka neljä kirjoittajaa käsittelevät kukin muutamaan taitelijaan keskittyneen artikkelinsa kautta nykytaiteen tapahtumaluonteeseen liittyviä taidefilosofisia ja -sosiologisia seikkoja.
On surullista, että näyttelyiden yhteydessä ilmestyvät kirjat tuppaavat näyttelyn jälkeen unohtumaan melko nopeasti. Esimerkiksi nämä Kiasman kokelmanäyttelyiden yhteydessä ilmestyneet julkaisut ovat kuitenkin sellaisia, että niiden soisi aivan erityisellä tavalla kuluvan sivistyneen yleisön käsissä, sillä juuri niissä avataan monipuolisesti sitä nykytaidetta, jota museon – siis meidän kaikkien veronmaksajataiteenharrastajien oman museon – kokoelmiin on hankittu. Tämäkin kirja on huolella tehty, ja kirjoittajat ovat paneutuneet aiheeseena sekä tiedolla että tunteella. En minä ihan kaikesta ole heidän kanssaan samaa mieltä, ja väliin he joutuvat selvästikin viran puolesta puhumaan joistain ei-nyt-niin-ihan-hirvittävän-hyvistä-teoksista vähän liiankin kiinnostavina ja näkevät niissä ehkä vähän liikaa tai poliittisesti vähän liian optimistisesti tai filosofisesti liian syvälle katsoen, mutta eivät nämä seikat poista sitä tunnetta, että kirja on kiinnostava ja hyvä.
On myös yhtä surullista, että kokoelmanäyttelyjä ei koeta yleensä niin kiinnostaviksi kuin yksittäisten tähtien näyttelyitä. Kuitenkin juuri näiden kokoelmien kautta meillä on mahdollisuus päästä vähän laveamalla katsannolla kiinni nykytaiteen keskeisimpiin teemoihin.
Itse asiassa näiden kokoelmanäyttelyjulkaisujen sarja muodostaa eräänlaisen nykytaiteen teemojen ymmärtämisen käsikirjaston.

PS. No huhhuh, tulipas kansanvalistuksellinen olo. Nyt menen nukkumaan ja huomenna olen kiukkuisempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti